Με διακοίνωση προς την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τις καταγγελίες για άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Aυτή την εβδομάδα, κληρικοί της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας ανέφεραν ότι ο ελληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

Η Μόσχα ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Αναμένουμε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς»

«Εχουμε στείλει την επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (την πληροφορία)…

Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη», δήλωσε η ίδια.

Λίγες μέρες μετά την ένταση

Η υπόθεση ανακύπτει λίγες μέρες μετά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους πολίτες, καταγγέλλοντας πως δρούσαν υπονομευτικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ρωσία απάντησε ανάλογα τη Δευτέρα, προβαίνοντας στην απέλαση ελλήνων διπλωματών.

Η κίνηση της Μόσχας θεωρήθηκε προσωπική αιχμή κατά του Νίκου Κοτζιά και προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ασύμμετρη» ενέργεια, καθότι η Ρωσία δεν μπορούσε να προσάψει υπονομευτική ή εχθρική δράση στους έλληνες διπλωμάτες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει περαιτέρω δράσεις.