Μια δήλωση που προκαλεί ήδη μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική διπλωματία, έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα «Kommerant» και αναμεταδίδει το πρακτορείο TASS, o Μεντβέντεφ έκανε λόγο για… «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα της συνέντευξής του επανέλαβε την άποψή του ότι η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Αυτό (σ.σ. η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) μπορεί να προκαλέσει μια τρομακτική σύγκρουση, είναι ακατανόητο, γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;» είπε, διερωτώμενος αν πρόκειται για διπλωματικό τέχνασμα.

«Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, προτείνουμε οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να εφαρμόσουν αυτό το τέχνασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να γίνει μέλος της Συμμαχίας ή την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

 

 

Κι ενώ το σχετικό τηλεγράφημα είναι ξεκάθαρο ότι έχει αυτή την αναφορά, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταδίδει το εξής απόσπασμα: «Δεν κατανοώ για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν αυτό είναι ένα διπλωματικό κόλπο και απλά λένε ότι θα δεχτούν τη Γεωργία, αλλά να μην προχωρήσουν στην πραγματικότητα σε κανένα πρακτικό βήμα προς αυτό. Αν πρόκειται για αυτό, προτείνουμε στους νατοϊκούς συναδέλφους μας να μας πουν σε ποια άλλη περίπτωση ίσως κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία, ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θα βελτίωσε αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Για κάποιο λόγο παραλείπει το «τουρκική» θέλοντας προφανώς να κρύψει την συγκεκριμένη είδηση.

Αν ισχύει αυτό που μεταδίδει το TASS και όντως ο Μεντβέντεφ έχει πει κάτι τέτοιο, τότε αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλλαγή της πάγιας θέσης της Μόσχας στο Κυπριακό και μπορεί να εντάσσεται στη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, κι έριξε τα καρφιά του στον Κοτζιά.

Τι άλλο είπε

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην δεχτεί την Γεωργία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούμε να «πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» και αναδημοσιεύσει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για διένεξη που εμπλέκει τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Θεωρούμε την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Κατανοούμε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος της εθνικής τους επικράτειας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην προβεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να δεχτεί εν τέλει τη Γεωργία «μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη».

«Ο καθένας γνωρίζει για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά της εδάφη, που εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες, εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτή», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη».