Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 900 τουριστών, Ινδονήσιων και αλλοδαπών, από τα μικρά νησιά Γκίλι που είναι κοντά στο νησί Λομπόκ, μία ημέρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Περίπου 200 τουρίστες «Ινδονήσιοι και αλλοδαποί» έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα τρία νησιά Γκίλι και «μένουν περίπου 700 που αναμένουν την απομάκρυνσή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Τα ξενοδοχεία σε αυτά τα νησιά έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Πολλοί τουρίστες έχουν ζητήσει να φύγουν για να μεταβούν στο Λομπόκ και να πάνε στο αεροδρόμιο.

«Ένας Ινδονήσιος τουρίστας σκοτώθηκε στο Γκίλι Μένο και πολλοί έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι έχουν υποστεί κατάγματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας από το Λομπόκ.

Ισχυρός σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο νησί Λομπόκ σε μικρό εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός και στο γειτονικό τουριστικό νησί Μπαλί. Μετά τον πρώτο σεισμό έχουν ακολουθήσει πολλοί μετασεισμοί προκαλώντας νέο πανικό στους κατοίκους.

Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν στη βόρεια πλευρά του Λομπόκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κοντινό Μπαλί, επεσήμανε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.