Σάλο προκαλεί η ασεβής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για την τραγωδία στο Μάτι , που φρόντισε όχι μόνο να επιβεβαιώσει την εικόνα πλήρους διάλυσης και πανικού της κυβέρνησης αλλά και να αμαυρώσει τη μνήμη των νεκρών αφού ισχυρίστηκε ότι «αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων «θολώνει» την εικόνα».

Η ατυχέστατη απόπειρα να δικαιολογήσει την εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, επιχειρώντας μάλιστα να βάλει στην ίδια ζυγαριά τον ανθρώπινο όλεθρο με τους δεκάδες νεκρούς απο τη μία και τα τραγικά λάθη του κρατικού μηχανισμού από την άλλη, προκαλεί οργή όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στον πολιτικό κόσμο, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Δηλωτική της έκρυθμης κατάστασης στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και της εκ των υστέρων αναγώρισης της μεγαλειώδους γκάφας που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός, ήταν και η απόπειρα του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων να απαλείψει σε νεώτερο τηλεγράφημα του την αρχική φράση «θολώνει» που είπε ο Πολάκης αντικαθιστώντας την με την λέξη «μαυρίζει».

Η φράση του Πολάκη αποτελεί δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο Αθηναίκό Πρακτορείο. Ειδικότερα, το κρατικό πρακτορείο προχώρησε σε αντικατάσταση της λέξης «θολώνει» με τη λέξη «μαυρίζει» χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση στους συνδρομητές ή τους αναγνώστες του, με την αλλαγή πλέον στο νόημα να είναι προφανής.

[Ώρα πρώτης δημοσίευσης 08:00]
[Ώρα αντικατάστασης 16:57]

Σημειώνεται πως στην αρχική εκδοχή της συνέντευξης του κ. Πολάκη, τόσο στην επίμαχη τελευταία ερώτηση (τελευταία παράγραφο) όσο και στον πρόλογο της συνέντευξης η λέξη είναι «θολώνει», ενώ στην αναθεωρημένη εκδοχή η λέξη έχει αλλάξει σε «μαυρίζει» και στις δύο περιπτώσεις.

Τα ερωτήματα πλέον που προκύπτουν είναι αν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο υπέπεσαν σε λάθος, βάζοντας στο στόμα του υπουργού λέξη που δεν είπε, ή αν, επειδή ο υπουργός χρησιμοποίησε την λέξη «θολώνει» και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ έσπευσε να «διορθώσει» την φράση προκειμένου να τον προστατεύσει.

ΚΙΝΑΛ : Ντροπιαστικός ο Πολάκης

«Έχουμε ένα οξύμωρο. Βλέπουμε έναν Υπουργό που έλεγε ότι όλα τα έκανε καλά να παραιτείται κι έναν Πρωθυπουργό που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να μένει στη θέση του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία τους στη νομική επιστήμη, διότι θα έπρεπε να έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης για να συμπληρώσει «Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη θα έπρεπε να έχει φύγει».

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ FM 104.6 : «Ξηλώνεται το πουλόβερ των μεγάλων ευθυνών γύρω από την πλημμελή προετοιμασία και πρόληψη ενόψει του καλοκαιριού, της ανικανότητας στη διαχείριση της προηγούμενης εβδομάδας και της απαράδεκτης επικοινωνιακής παρωδίας που έστησε η κυβέρνηση αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη «η συνέντευξη του κ. Πολάκη με αυτό που αναφέρεται και δεν τολμούμε να το επαναλάβουμε, είναι ντροπιαστική. Δεν μπορεί να στέκεται αυτός ο άνθρωπος ως Υπουργός Υγείας όταν βγαίνει και λέει αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι αντιλήψεις μιας πολύ σκληρής προπαγάνδας ενός ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος οποιασδήποτε κυβέρνησης».