Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο μέρος της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης. Στην Ισπανία, μάλιστα, προβλέπεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου. Με δεδομένο ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι 48 βαθμοί στην Αθήνα το 1977, δεν αποκλείεται το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί.

Σε συναγερμό τέθηκε χθες η Πορτογαλία, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Η θερμοκρασία στη Λισαβόνα μπορεί να φτάσει τους 43 βαθμούς, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για την παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας προειδοποιεί ότι ο καύσωνας που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες θα είναι ανάλογος μ’ εκείνον του 2003. Η χρονιά εκείνη ήταν η δεύτερη χειρότερη για τις πυρκαγιές στα δάση της Πορτογαλίας μετά το 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους 114 άνθρωποι.

Στην Ισπανία, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τον καύσωνα να είναι ιδιαίτερα έντονος στα νοτιοδυτικά, στο κέντρο και στην Κοιλάδα του Εβρου. Αισθητός θα είναι τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας και στη Γαλλία, όπου τα άτομα υψηλού κινδύνου και οι τουρίστες έχουν προειδοποιηθεί να λάβουν μέτρα προστασίας.

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα χωράφια σιταριού της Βόρειας Ευρώπης, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη λόγω φόβων για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Η συγκομιδή σιταριού στη Σουηδία παρουσιάζει μείωση κατά 40%, ενώ στη Βρετανία αναμένεται να σημειώσει αρνητικό ρεκόρ πενταετίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει την αποζημίωση των αγροτών.