Για καθυστέρηση στην ενημέρωση του σώματος των απόστρατων αξιωματικών Λιμενικού σε σχέση με τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του οο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Απόστρατων Αξιωματικών του Λιμενικού Δημήτρης Σαϊτάκης, αναφερόμενος στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, ο κός Σαϊτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως το σώμα των απόστρατων αξιωματικών λιμενικού, δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως από την ΓΓΠΠ.

Αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση, τότε θα μπορούσαν να έχουν σωθεί περισσότερες ζωές, τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση των πυρκαγιών της Μάνης, όπου με έγκαιρη ενημέρωση, κατέστη δυνατή η εκκένωση οικισμών εκ θαλάσσης.

Παράλληλα, σκληρή κριτική άσκησε, μέσω της εκπομπής, και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Σπύρος Μάμαλης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πυροσβεστική, την οποία και κατηγόρησε για αναποτελεσματική διαχείριση της φωτιάς, όταν αυτή βρισκόταν ακόμη στο αρχικό της στάδιο, καίγοντας χαμηλή βλάστηση.

Τέλος, την ανάγκη άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης των πληγέντων υπογράμμισε ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε, αν και έχει δηλώσει ότι διαθέτει εθελοντικά στην πολιτεία τόσο όργανα μέτρησης της ατμόσφαιρας , όσο και τεχνικό προσωπικό, μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητηθεί από κανέναν η συνδρομή του.