Η Γερουσία της Αργεντινής επικύρωσε την Τετάρτη το κείμενο του σχεδίου νόμου για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης, το οποίο θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος την 8η Αυγούστου, διαδικασία η έκβαση της οποίας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Όπως εγκρίθηκε από τους βουλευτές τη 14η Ιουνίου, το νομοσχέδιο που εστάλη στη Γερουσία προέβλεπε τη νομιμοποίηση της άμβλωσης έως και τις 14 εβδομάδες της κύησης κι επίσης προέβλεπε ότι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να αρνούνται να τελούν την επέμβαση για λόγους συνείδησης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά όχι οι γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία, όπως αξίωναν οι πολέμιοι της αρχικής εκδοχής του.

Είχε κατατεθεί μια τροπολογία με σκοπό να συντομευθεί το χρονικό περιθώριο εντός του πλαισίου του οποίου θα επιτρέπεται η άμβλωση στη Γερουσία, η οποία όμως απορρίφθηκε την Τετάρτη. Κατά συνέπεια, στην ψηφοφορία της 8ης Αυγούστου οι γερουσιαστές θα τοποθετηθούν επί του κειμένου που ενέκρινε η Βουλή.

Για να νομιμοποιηθεί η άμβλωση απαιτείται πλειοψηφία 72 ψήφων στη Γερουσία.

Σε πρώτη ανάγνωση, στη Βουλή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε οριακά, με 129 ψήφους έναντι 125. Η ψηφοφορία αναγγέλλεται επίσης πολύ αμφίρροπη στη Γερουσία.

Εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί, όπως ελπίζει η ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία πρωτοστατεί στην κινητοποίηση εναντίον του, δεν θα μπορεί να κατατεθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο της Αργεντινής πριν από το 2019.

Υποστηρικτές και πολέμιοι της νομιμοποίησης των αμβλώσεων διαδήλωσαν μπροστά στο Κογκρέσο της Αργεντινής την Τετάρτη.

Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και στην πρωτεύουσα του Μεξικού.