Και οι δύο είχαν μεγαλώσει στη Γερμανία. Εκείνη, έγινε πράκτορας του FBI. Εκείνος, τζιχαντιστής, μέλος του ISIS, ένας από τους πολλούς Ευρωπαίους που έσπευσαν κάποια στιγμή να ζήσουν στο «χαλιφάτο» της οργάνωσης. Μια απίστευτη ιστορία ερωτικής τρέλας, που ξεκίνησε με μια πράξη προδοσίας και οδήγησε το ένα της μέρος στη φυλακή και το άλλο, τελικά, στον θάνατο, αποκαλύπτει η «Le Monde» στο πλαίσιο της καλοκαιρινής σειράς της «Η αγάπη στο μέτωπο».
Εκείνη: η Ντανιέλα Γκριν γεννήθηκε το 1976 στην Τσεχοσλοβακία, μετανάστευσε μαζί με τους γονείς της μετά την πτώση του Τείχους στη Γερμανία, κάποια στιγμή γνώρισε εκεί έναν αμερικανό στρατιώτη, τον παντρεύτηκε, τον ακολούθησε τελικά στις ΗΠΑ, στην Οκλαχόμα. Σπούδασε εκεί ιστορία, έκανε μεταπτυχιακό και το 2011, τη χρονιά που σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έπιασε δουλειά ως μεταφράστρια γερμανικών στο FBI. Δεν ήταν ούτε στρατιωτικός ούτε αστυνομικός ούτε, εξ όσων γνωρίζουμε, κατάσκοπος, ακόμα όμως και το πολιτικό προσωπικό του FBI ελέγχεται προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Η Γκριν αποκτά άδεια πρόσβασης σε «άκρως απόρρητες» πληροφορίες. Ιανουάριο του 2014, διορίζεται στο γραφείο του FBI στο Ντιτρόιτ. Της αναθέτουν να ερευνήσει έναν γερμανό τζιχαντιστή που θα εμφανιστεί αργότερα στα δικαστικά έγγραφα ως «Ατομο Α»: τον Ντένις Κούσπερτ.
Εκείνος: γεννημένος στο Βερολίνο από πατέρα Γκανέζο ο οποίος απελάθηκε λίγο μετά τη γέννησή του και μητέρα Γερμανίδα, ο Ντένις Κούσπερτ μεγάλωσε με την τελευταία και τον δεύτερο σύζυγό της, έναν αμερικανό στρατιωτικό. Η εφηβεία του είναι δύσκολη και ανήσυχη -ναρκωτικά, καβγάδες, συμμορίες, φυλακή. Ανακαλύπτει τον κόσμο της ραπ και γίνεται, από το 2002 έως το 2010, ο Deso Dogg, ένας γκάνγκστα ράπερ που γνωρίζει μια κάποια επιτυχία, κυκλοφορεί και ένα άλμπουμ. Η πρώτη δεκαετία του διεθνούς τζιχάντ ουδόλως τον απασχολεί. Οπως συμβαίνει όμως συχνά με τον τζιχαντισμό, ο προσηλυτισμός είναι ταχύτατος και ακραίος. Επειτα από ένα τροχαίο που κόντεψε να του κοστίσει τη ζωή, ο Ντένις Κούσπερτ κηδεύει τον Deso Dogg και προσηλυτίζεται στο Ισλάμ υπό το όνομα «Αμπού Μαλίκ». Θα καταλήξει να στείλει στο δίκτυο ZDF ένα βίντεο με το οποίο καλεί σε τζιχάντ και επιθέσεις στη Γερμανία. Η αστυνομία τον παρακολουθεί, καταφέρνει ωστόσο να φύγει. Περνάει από Αίγυπτο, Λιβύη και φτάνει στη Συρία, τη Ράκα, όπου μετονομάζεται σε «Αμπού Ταλά αλ Αλμάνι» και εξελίσσεται σε περίοπτο προπαγανδιστή του ISIS στα σόσιαλ μίντια.
Κανείς δεν ξέρει πότε έγινε η πρώτη επαφή, μέσω Skype, ανάμεσα στην Ντανιέλα Γκριν και τον Ντένις Κούσπερτ. Γνωρίζουμε όμως πως στις 11 Ιουνίου του 2014, εκείνη ζήτησε επισήμως άδεια προκειμένου να «επισκεφθεί τους γονείς» της στο Μόναχο. Και στις 23 Ιουνίου αναχώρησε αεροπορικώς, όχι για Γερμανία, αλλά για Τουρκία, μέσω της οποίας πέρασε στη Συρία, και τη Ράκα, όπου παντρεύτηκε αμέσως το «Ατομο Α» – την εβδομάδα που προκηρύχθηκε η γέννηση του «χαλιφάτου».
Τα λιγοστά αποχαρακτηρισμένα δικαστικά έγγραφα που ανακάλυψε ένας δημοσιογράφος του CNN, ο Σκοτ Γκλόβερ, τον Μάιο του 2017, δείχνουν πως πολύ σύντομα, από τις αρχές Ιουλίου του 2014 ακόμα, η Γκριν επικοινώνησε μέσω e-mail με κάποιον στις ΗΠΑ για να πει: «Νομίζω πως αυτή τη φορά, πραγματικά τα σκάτωσα». Αρχές Αυγούστου, η Ντανιέλα Γκριν επέστρεψε στις ΗΠΑ. Τέσσερις ημέρες αργότερα συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή. Δήλωσε ένοχη, συνεργάστηκε. Καταδικάστηκε τελικά, τον Απρίλιο του 2015, σε μόλις δύο χρόνια φυλάκιση. Σήμερα δηλώνει «σερβιτόρα σε μπαρ ξενοδοχείου», αρνείται να πει το οτιδήποτε. Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα αυτής της ιστορίας, το πιθανότερο είναι όμως πως δεν θα απαντηθούν ποτέ. Το FBI και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να την κρατούν κάτω από το χαλί. Ο Ντένις Κούσπερτ σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στη Συρία.