Τουλάχιστον δύο αυθαίρετες κατασκευές, σε όλη τη γραμμή του αιγιαλού της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά, εντόπισαν κατά την αυτοψία τους οι επιθεωρητές δόμησης του ΥΠΕΝ, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για τρίτη, παλαιότερη. Πρόκειται για κατασκευές που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και δεν έχουν κανένα φάκελο τακτοποίησης, συνεπώς πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα.

Επιπλέον, προκύπτει ζήτημα και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων κτισμάτων, και της έκτασης όπου βρήκαν τον θάνατο οι 26 συμπολίτες μας, εφόσον – πάλι από τους επιθεωρητές δόμησης – προκύπτει ότι πρόκειται για δημόσια, διακατεχόμενη δασική έκταση, ενώ σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, δηλαδή τις χρήσεις γης που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 2003, βρίσκεται σε ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων, στην οποία δεν επιτρέπεται ούτε εκεί, ούτε στα γειτονικά τεμάχια, πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

Τα παραπάνω σημείωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 2/47» ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε και για τα έγγραφα της εκδίκασης που έχει προηγηθεί, και τα οποία αποκαλύπτουν ότι το Δημόσιο έχει δικαιωθεί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής» είπε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ θα διερευνήσει την ημερομηνία της δικάσιμης ημέρας, κάτι που – όπως σημείωσε – έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πόσο καθυστερούν τα αρμόδια δικαστήρια να επιλύσουν αυθαιρέτων και ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό, άλλο σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει, είναι ότι στην περιοχή, και συγκεκριμένα στο «φρύδι» αυτού του γκρεμού έχει οριστεί η ζώνη του αιγιαλού, και εντός αυτής της έκτασης στα 8 μέτρα, έχει οριστεί το όριο παραλίας. Η υπάρχουσα περιτοίχιση, πέραν του ότι καταπατά τον αιγιαλό στα όριά του και όλη τη ζώνη παραλίας, παραβιάζει το άρθρο 23 του νόμου 1337, γνωστού ως νόμου Τρίτση, ο οποίος απαγορεύει τις περιφράξεις και την περιτοίχιση σε απόσταση 500 μέτρων από την γραμμή και την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης των δύο εμπλεκόμενων δήμων της περιοχής, να προσκομίσουν όλες τις αυτοψίες και τα πρωτόκολλα που αφορούν παραβιάσεις του άρθρου 23 του ν. 1337, ενημερώνοντας το ΥΠΕΝ για όλους τους φακέλους που αφορούν σε παράνομους τοίχους, μάντρες και περιφράξεις που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Εμείς με τη σειρά μας θα δώσουμε τους φακέλους αυτούς στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ολοκληρώνοντας την πολεοδομική και περιβαλλοντική μας έρευνα, διότι το ΥΠΕΝ δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την άσκηση καθηκόντων, αλλά έχει ως προς τη διαπίστωση παραβάσεων, παρατυπιών ή παρανομιών και μη εφαρμογής της νομοθεσίας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων που δεν έχουν εκτελεσθεί, σημείωσε: «Στον δήμο Μαραθώνα έχουμε βρει έξι πρωτόκολλα του 1998 τα οποία δεν είχαν εκτελεστεί το 2014, ενώ στην Νέα Μάκρη βρήκαμε τέσσερα πρωτόκολλα του 1996. Σας τα λέω αυτά ενδεικτικά, για να έχουμε μια εικόνα του τι γινόταν στο παρελθόν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε κατεδαφίσεις, ο αν. υπουργός ανέφερε: «Εχθές, ψηφίσαμε στη Βουλή επίσπευση των κατεδαφίσεων και μεταφορά της ευθύνης στον υπουργό, ώστε να κρίνεται για το έργο του. Παραπέμπω όποιον ακροατή σας ενδιαφέρεται, στη φωτογραφική διάταξη-τροπολογία του άρθρου 63 του ν. 4028 που εισήγαγε η ΝΔ το 2014, επί υπουργίας κ. Σκρέκα, η οποία ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση και προέβλεπε την μη κατεδάφιση των αυθαίρετων ταβερνών στον Σχινιά. Νομίζω ότι είναι σαφές ποιος νομοθετεί για να γίνουν οι κατεδαφίσεις, και ποιος νομοθετούσε για να μην γίνουν».

«Μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν διότι δεν θα μπορούν πλέον να τακτοποιούνται οι ημέτεροι» συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Υπάρχουν φωνές από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, δεν θέλουν δηλαδή να εφαρμοστεί η συνταγματική πρόβλεψη. Εχθές στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε αρχικά ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στην τροπολογία που καταθέσαμε. Όταν κατάλαβαν το μεγάλο πολιτικό κόστος ψήφισαν τελικά υπέρ. Αναγκαστήκαμε να τον διακόψουμε και να του επισημάνουμε ότι κάνει λάθος. Εμείς δεν πρέπει να μπλέξουμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, εφόσον πλέον όλοι συμφωνούν σε κάτι που δεν είχαν νομοθετήσει και το νομοθετούμε εμείς. Τους ευχαριστούμε πολύ που συντάσσονται με τη γραμμή μας». Και, μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Σε δύο μήνες θα μας αξιολογήσετε για το ποιες προτεραιότητες μπήκαν, ποια αυθαίρετα κατεδαφίστηκαν και τι έχουμε κάνει σε αυτό το θέμα. Όλη η κοινωνία συμφωνεί να βάλουμε φρένο στην αυθαιρεσία».