Τραγέλαφος με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων 11 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Οι ταυτοποιημένες σοροί με τη μέθοδο του DNA έφτασαν χθες τις 81, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, από 8 που ήταν την Τρίτη, στην –υποτιθέμενη –λίστα πλέον υπάρχει μόλις ένας άνθρωπος που αγνοείται.

Και εδώ είναι το σημείο όπου τα μαθηματικά της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν ακόμη και τους… επιστήμονες. Κι αυτό γιατί εάν υποθέσουμε πως οι πέντε σοροί που ταυτοποιήθηκαν χθες μέσω DNA ανήκαν στους επίσημα αγνοουμένους, σημαίνει πως σήμερα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να αναφέρεται ότι αναζητούνται τρία άτομα. Αντ’ αυτού ο αγνοούμενος –με βάση την υποβολή επίσημων δηλώσεων από οικεία πρόσωπα –είναι ένας. Αρα, δύο αγνοούμενοι… αγνοούνται.

Η εξήγηση που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πως δύο περιπτώσεις αγνοούμενων γυναικών είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο με το πατρώνυμό τους όσο και με το επώνυμο του συζύγου. Χρειάστηκε, ωστόσο, να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να εντοπίσει και να επιβεβαιώσει η Ελληνική Αστυνομία τις… διπλοεγγραφές.

Παράλληλα, απομένουν έξι σοροί ακόμη να ταυτοποιηθούν, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την περασμένη Κυριακή οι σοροί προς ταυτοποίηση είναι συνολικά 87. Αυτό και πάλι σημαίνει ότι τουλάχιστον πέντε νεκροί δεν θεωρούνται αγνοούμενοι, αφού δεν έχουν δηλωθεί επίσημα στις Αρχές.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το πτώμα της γυναίκας το οποίο βρέθηκε την Τρίτη στο Καβούρι και σύμφωνα με πληροφορίες φέρει εγκαύματα, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για άτομο που βρισκόταν στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Χθες, πάντως, ένας από τους εγκαυματίες πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό και άλλος ένας εξήλθε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής ανέρχεται σε 42 εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 10 παραμένουν διασωληνωμένοι.

«Ηθελα να βλέπω τους πυροσβέστες να τρέχουν»

Στο μεταξύ, ένας 35χρονος συνελήφθη χθες καθώς τις ημέρες που δινόταν η μάχη για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έβαζε φωτιές στην περιοχή Ριζάρη του Μαραθώνα. Ο άνδρας, όπως διαπιστώθηκε, είχε βάλει πέντε φωτιές με αναπτήρα σε οικόπεδα της περιοχής από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου. Μάλιστα, δύο από τους εμπρησμούς, τους προκάλεσε στις 26 Ιουλίου ενώ δεν είχε ακόμα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τρεις μέρες νωρίτερα. Ο 35χρονος εντοπίσθηκε χθες την ώρα που έβαζε μια ακόμα φωτιά στην περιοχή. Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στο αρμόδιο ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης. Ο ίδιος φέρεται ότι είπε πως του άρεσε να βάζει φωτιές για να βλέπει τους πυροσβέστες να τρέχουν να τη σβήνουν. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος του, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση και για απείθεια προς τις διωκτικές Αρχές, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.