Τραγικές είναι οι εικόνες που περιγράφει από τη μέρα της τραγικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική η ηγουμένη της ΙΜ Αγίας Τριάδας και διευθύντρια του Λύρειου Παιδικού ΙΔρύματος, Μοναχή Μαρία.

«Ήταν πολύ λίγα τα παιδιά. Ευτυχώς που τα περισσότερα έλειπαν, γιατί δεν ξέρω με τον πανικό που θα έπιανε τα πιτσιρίκια αν θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε τόσο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha για τα όσα έγιναν την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στο Λύρειο μένουν 45 παιδιά και 14 μοναχές. Γλίτωσαν όλοι κυρίως γιατί τα περισσότερα από τα παιδιά έλειπαν σε κατασκηνώσεις.

Όσοι βρίσκονταν εκεί αρχικά δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για πυρκαγιά. Όταν συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει, πήγαν στο κτίριο που βρίσκονται οι μεγαλύτερες μοναχές. Τα κατάφεραν έγκαιρα. «Στο τελευταίο αυτοκίνητο με το οποίο φεύγαμε, η φωτιά είχε πιάσει ήδη έξω από τα πεύκα», λέει η ηγουμένη.

«Ο Σπύρος Κάκαρης έδωσε τη ζωή του να μας βοηθήσει»

Σώθηκαν όλοι, πλην του Σπύρου Κάκαρη, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας βοηθήσει. «Ο Σπύρος Κάκαρης έπαιζε με τα παιδιά, πήγαιναν σε αγώνες», λέει η ηγουμένη προσθέτοντας: «Έδωσε τη ζωή του να μας βοηθήσει».

«Δεν έχουμε χάσει τις ελπίδες μας», η ηγουμένη και σημειώνει ότι είναι αισιόδοξη για την αποκατάσταση του Ιδρύματος, με δεδομένο το κύμα αλληλεγγύης, που έχει εκδηλωθεί.

«Απλός κόσμος παίρνει και λέει ότι κατέθεσε 50 ευρώ, 100 ευρώ, 20 ευρώ. Είναι άνθρωποι που στερούνται και προσπαθούν να βοηθήσουν και είναι πολύ συγκινητικό. Σιγά-σιγά θα ξαναγίνουν. Δεν έχουμε χάσει τις ελπίδες μας. Και δεν μας αφήνει ο κόσμος να απελπιστούμε με τη βοήθεια που μας δίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.