Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, εκεί όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ. Το μεσημέρι ο γαλάζιος τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος επίκαιρη ερώτηση στον Σταύρο Κοντονή –επειδή ο τελευταίος ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διερευνήσει τις «πολεοδομικές ευθύνες» που τυχόν συνέβαλαν στον θάνατο πάνω από 90 ανθρώπων στην Ανατολική Αττική.

Αν έπρεπε κάποιος να περιγράψει με δυο λέξεις μόνο την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ στις μέρες που ακολουθούν τις φονικές πυρκαγιές, αυτές θα μπορούσαν να είναι «λογική» και «ευαισθησία». Ο πρόεδρος δείχνει το ευαίσθητο πρόσωπο ενός κομματικού οργανισμού επισκεπτόμενος τους πληγέντες στις πυρόπληκτες περιοχές, τους τραυματίες στα νοσοκομεία, αλλά και τους ανθρώπους που ενσάρκωσαν την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού –από τους διασώστες και τους πυροσβέστες μέχρι τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Και το κόμμα συνεχίζει διά της θεσμικής οδού, μέσω δηλαδή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, να επιζητά την απόδοση των ευθυνών.

«ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ». Ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα συναντήθηκε πρώτα με τον διοικητή, τον ταξίαρχο Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, ενώ έπειτα επισκέφθηκε την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών. Εκεί είδε τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 και CL-215, οι οποίοι επιχείρησαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κινέτα αλλά και την Πεντέλη. Παράλληλα, συνομίλησε για αρκετή ώρα και με τους μηχανικούς της Μοίρας, οι οποίοι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πειραιώς, «του παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας των αεροσκαφών, καθώς και τις ελλείψεις που υπάρχουν, με αποτέλεσμα ορισμένα αεροσκάφη να είναι καθηλωμένα».

Στην εν λόγω επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπήρχαν κάμερες. Κι εκείνος, όπως λένε από τη ΝΔ, τόνισε σε όσους συνάντησε πως «αποτελεί προτεραιότητά του η επισκευή και η συντήρηση των αεροσκαφών μας, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των χειριστών όσο και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ευχαρίστησε θερμά το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό για τον αγώνα που δίνει».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Οσο για την προαναφερθείσα επίκαιρη ερώτηση –η οποία αποφασίστηκε να γίνει «με αφορμή τη χθεσινή παραγγελία του κ. Κοντονή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική» -, θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, στη Βουλή στις 10 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική κίνηση έρχεται σε συνέχεια του προχθεσινού αιτήματος του γαλάζιου αρχηγού να ανατεθεί η υπόθεση σε έμπειρο εισαγγελέα Εφετών εξαιτίας της κρισιμότητας αλλά και της συνθετότητάς της.

Στη νεοδημοκρατική ανάλυση ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει «τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα». Εξού και η κεντροδεξιά παράταξη ρωτά τον Κοντονή, πρώτον, «για ποιον λόγο περιορίστηκε η χθεσινή παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μόνο στο θέμα των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών και δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, προκειμένου να οδηγηθούμε στους υπαίτιους;». Και, δεύτερον, «εάν συμφωνεί με την άποψη ότι, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση αυτή πρέπει να ελεγχθεί στο ανώτερο δυνατό εισαγγελικό επίπεδο και γιατί δεν έχει ήδη αναλάβει σχετική πρωτοβουλία;». Οι απαντήσεις του αναμένονται με ενδιαφέρον, έστω κι από Σεπτέμβριο.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον τόπο της τραγωδίας

Δέκα μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή δεκάδων πολιτών, την περιοχή επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως και το Λύρειο Ιδρυμα, στον Νέο Βουτζά, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας πήγε χθες στις πληγείσες περιοχές χωρίς να συνοδεύεται από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ. Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και για το τι είδους μέριμνα υπάρχει για την ανακούφισή τους. Στο Μάτι συνομίλησε με κατοίκους καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τις πηγές, ο Παυλόπουλος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Λύρειου Ιδρύματος μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο, την ηγουμένη και τις μοναχές. Στη συζήτηση που είχαν αναζήτησαν τρόπους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ίδρυμα πριν από το φθινόπωρο.