Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε διάστημα μόλις μία εβδομάδας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του κρούσματα της λοίμωξης από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού έχουν ανέλθει στα 43.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από το επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου, 16 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας – δεδομένου ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Πάντως και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία μόνον ένας ασθενής νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εντούτοις, από τα συνολικά 43 κρούσματα που εντοπίστηκαν από τις υγειονομικές αρχές, μόνον ένα εμφάνισε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Αναφορικά με τις εστίες λοίμωξης, περισσότερα από τα μισά κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Δυτική Αττική, όμως έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι επηρεαζόμενες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα. Έτσι, μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και την Ηλιούπολη, κρούσμα εντοπίστηκε και στον Ασπρόπυργο.

Στη Θεσσαλονίκη, επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Βόλβης, καθώς επίσης η Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο,

Στην Ημαθία, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει αφήσει το στίγμα του στο δήμο Αλεξάνδρειας και το δήμο Βέροιας, ενώ μολυσμένο τσίμπημα από κουνούπι προκάλεσε λοίμωξη σε κατοίκους της Τανάγρας (Βοιωτία), της Σαλαμίνας (Πειραιά) και της Χαλκίδας (Εύβοια).

Επιπρόσθετα, κρούσματα δηλώθηκαν στην Κορινθία, και συγκεκριμένα στο δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα αποκλεισμού από αιμοδοσία, συνεπώς αποκλείονται αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται σε αυτές για διάστημα 28 ημερών.

Επιπλέον οι μονάδες αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από αιμοδότες προερχόμενους από τους δήμους που επλήγησαν δεσμεύονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.