Χάρη στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, αποσοβήθηκε χθες τα ξημερώματα στη Ρόδο μπλακάουτ. Και μάλιστα την ώρα που η τουριστική κίνηση στο Νησί των Ιπποτών βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Συγκεκριμένα, στις 2 το πρωί στη μονάδα 4 του υφιστάμενου σταθμού παραγωγής ρεύματος με ντίζελ της δημόσιας επιχείρησης εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατόπιν διαρροής μαζούτ στα περιστρεφόμενα φίλτρα καθαρισμού του καυσίμου. Αμέσως λειτούργησαν τα συστήματα πυρανίχνευσης, τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις μηχανές συνολικής ισχύος 51 MW, ενώ κατόπιν επέμβασης και της πυροσβεστικής υπηρεσίας η πυρκαγιά σβήστηκε. Ωστόσο, σημειώθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε τμήμα του δικτύου του νησιού.

Για την επάρκεια εφοδιασμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τέθηκαν σε λειτουργία ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) της ΔΕΗ, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του νέου σταθμού παραγωγής της εταιρείας που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Ο σταθμός δεν έχει ακόμη παραδοθεί στη ΔΕΗ και για την ταχύτερη ολοκλήρωσή του η ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε και οικονομικά βάρη τα οποία δεν της αναλογούσαν, αλλά αρνήθηκαν να τα επωμιστούν ξένες εταιρείες, όπως προμηθευτές και υπεργολάβοι, που συμμετείχαν στο έργο.