Η τραγική σύσκεψη ξεγύμνωσε την κυβερνητική ανικανότητα και την επιχείρηση απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοουμένους.

Ας δούμε το χρονολόγιο της τραγωδίας:

19.08. Το έγγραφο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αποκαλύπτει ότι από τις 19.08 είχαν αρχίσει συνεχείς ροές διασωθέντων και σορών. Δηλαδή 4½ ώρες προτού αρχίσει η σύσκεψη υπό τον Τσίπρα υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για νεκρούς, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας να διαψεύσει το γεγονός λέγοντας ότι τότε άρχισε η επιχείρηση. Εγγραφα και πιθανότατα συνομιλίες μπορούν να φέρουν στο φως τι ακριβώς ισχύει.

19.40. Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος υποστήριξε ότι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19.40.

20.43. Στις 23 Ιουλίου ο ήλιος έδυσε στις 20.43. Ανδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού καταγγέλλουν ότι εντόπισαν τους πρώτους νεκρούς προτού σκοτεινιάσει και ενημέρωσαν τις υπηρεσίες. Τρεις ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Χαλάνδρι δηλαδή γνώριζαν…

21.40. Το ΕΚΑΒ ανακοινώνει ότι 21.40 παρέλαβε τον πρώτο νεκρό από το Μάτι. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος είπε πως από τις 21.50 έγινε γνωστό πως υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά.

Ο επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός, ερωτώμενος πότε βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί, είπε: «Επί τη αφίξει. Κατ’ εκτίμηση, τις πρώτες 3-4 ώρες έγινε διψήφιο νούμερο. Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε…».

Δηλαδή μεταξύ 9 και 10 το βράδυ οι διασώστες ενημέρωναν για πολλούς νεκρούς.

23.20. Στις 23.20, λίγα λεπτά προτού αρχίσει η σύσκεψη, το ΚΕΕΛΠΝΟ δέχεται αίτημα από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για να δοθεί μεγάλος αριθμός σάκων περισυλλογής νεκρών. Ο Παύλος Πολάκης, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΚΕΠΥ, δεν γνώριζε γι’ αυτό;

23.30. Και φτάνουμε στο φιάσκο της σύσκεψης η οποία αρχίζει 23.30 – 23.40. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για μια μεγάλη φωτιά, αλλά κανείς δεν μιλάει για νεκρούς. Ο Νίκος Τόσκας κάνει λόγο για «λίγους εγκλωβισμένους» στο Μάτι και ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά για το αν έχουμε διαθέσει αεροσκάφη στη… Σουηδία. Ούτε λέξη για νεκρούς. Ακόμη και στις δηλώσεις του λίγη ώρα μετά κάνει αναφορά σε μια δύσκολη νύχτα από μια ασύμμετρη απειλή.

Από προχθές το νέο «αφήγημα» της κυβέρνησης είναι ότι γνώριζαν για έναν – δύο νεκρούς, αλλά το έμαθαν όταν έφυγαν οι κάμερες.

Ακόμη πιο κυνικός ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος χθες δήλωσε: «Την ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα. Τι, θα βγαίναμε και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;».

02.30. Το ψέμα του υπουργού καταρρέει 2 ώρες μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έξω από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Στις 2.30 τα ξημερώματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παγώνει την Ελλάδα ανακοινώνοντας «τουλάχιστον 20 νεκρούς». Και γεννάται το ερώτημα; Είχαν… σφραγίδα ιατροδικαστή ή μήπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε με… ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;

«ΤΑ ΝΕΑ» μάλιστα αποκαλύπτουν σήμερα ότι σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη και τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά, η πρώτη σφραγίδα για νεκρό μπήκε στις 8 το πρωί της… Τετάρτης. Οταν δηλαδή οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 50, αλλά για τον κ. Πολάκη ήταν προφανώς… ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Το συμπέρασμα είναι ότι αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργοί γνώριζαν τουλάχιστον πριν από τις 9 το βράδυ για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι. Πιθανότατα ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη φιέστα της βράβευσης στο Μόσταρ. Μετά τις 23.30 που άρχισε η σύσκεψη – παρωδία ήταν σίγουροι ότι είχαν βρεθεί νεκροί και το απέκρυψαν τεχνηέντως.