Αυθαίρετα με περίφραξη που έχουν ανεγερθεί σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, που έχουν χτιστεί σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές, σε εθνικούς δρυμούς αλλά και μέσα σε χαρτογραφημένα ρέματα μπαίνουν στο …στόχαστρο της κυβέρνησης σε μια πρώτη προσπάθεια να καταλαγιάσει η οργή που προκλήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Όπως ανέφερε, την Τέταρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο « την ερχόμενη Δευτέρα φιλοδοξώ να έχω τη λίστα με τα 100 πρώτα προς κατεδάφιση αυθαίρετα».

Σε ερώτηση το πότε θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από μερικές μέρες ως μερικές εβδομάδες.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, πρόκειται για μεταβατικά μέτρα και στο στόχαστρο δεν μπαίνουν όλα τα αυθαίρετα, αλλά αυτά που ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες. Για όλες αυτές τις αλλαγές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και οι σχετικές τροπολογίες.

Έτσι, στο νέο μεταβατικό, όπως χαρακτηρίστηκε πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος να …μετατρέπεται σε υπουργό « κατεδαφίσεων» σε μια προσπάθεια να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία.

Πλέον, με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν, οι ιδιοκτήτες που έχτισαν αυθαίρετα τα οποία ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, δεν θα μπορούν να προβούν σε διοικητικές ενστάσεις.

Η πράξη εντος 15 ημερών θα γίνεται άμεσα εκτελεστεί, οπότε – τυπικά- το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα μπορεί να επιδικάσει ασφαλιστικά μέτρα. Γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων θα πρέπει να προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο μέσα σε δυο εβδομάδες.

Τα μέτρα αυτά θα είναι μεταβατικά και θα ισχύσουν μέχρι τα λειτουργήσουν τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια Δόμησης, που προβλέπονται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαίρετων, αλλά δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Και ο λόγος που που δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή αφορά τη στελέχωση τους.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα ενισχυθεί οικονομικά από το Πράσινο Ταμείο ( υπολογίζονται πέντε εκατομμύρια ευρώ) ενώ θα μπορεί να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους για κατεδαφίσεις, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα επεκτάσεις ( κατά 50%) των συμβάσεων που ήδη υπάρχουν προκειμένου να περιληφούν σε αυτές και οι κατεδαφίσεις.

Τα αυθαίρετα στα δάση υπολογίζονται σε 2.500 και περίπου 700 στον αιγιαλό. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το Μάτι, η πολεοδόμηση θα γίνει με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ένα πολεοδομικό εργαλείο που συνήθως εφαρμόζεται για μεγάλες επενδύσεις.

Δασοτεμάχιο το οικόπεδο του θανάτου

Σε ό,τι αφορά τον χώρο που βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, είπε πως με απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε δασοτεμαχιο.

Όσον αφορά την ανακούφιση των πληγέντων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε πως απλουστεύεται η διαδικασία των προβλεπόμενων κινήσεων προκειμένου να πάρουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις. Πλέον, αποζημίωση δικαιούνται και όσοι έχουν παραθεριστικές κατοικίες, ενώ το ποσό αποζημίωσης για την οικοσκευή θα είναι το ίδιο τόσο στα πλήρως κατεστραμμένα ( κόκκινα) όσο και σε αυτά που χρίζουν επισκευής ( κίτρινα). Επιπλέον, η εφάπαξ καταβολή δεν θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο.