Το Λύρειο Ιδρυμα δεν κατάφερε να ξεφύγει από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Φιλοξενούσε παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίοι τώρα έχουν μεταφερθεί σε δομές του δήμου Ραφήνας, ενώ ταυτόχρονα δε γνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το κτίριο που μέχρι πρότινος ήταν το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή η ηγουμένη Μαρία συγκλονίζει με τις περιγραφές της για τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν τη στιγμή που η πυρκαγιά περικύκλωνε το κτίριο. Η ίδια αναφέρει πως άρχισαν να κατεβαίνουν ήδη από την πρώτη ώρα προς τα κάτω προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο.

Η ίδια αναφέρει πως ενώ νόμιζαν πως η φωτιά είναι αρκετά απομακρυσμένη από το κτίριο, ξαφνικά είδαν την παιδική χαρά δίπλα τους. Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι όσοι διέμεναν στο Λύρειο Ιδρυμα, φεύγοντας είδαν και το δασάκι δίπλα τους να καίγεται.

Η εικόνα του κτιρίου συγκλονίζει αφού μοιάζει να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τη φωτιά που το περικύκλωσε, ωστόσο η ηγουμένη Μαρία αναφέρει πως σύμφωνα με τα λεγόμενα των μηχανικών δεν είναι ακόμη δυνατή η εκτίμηση για τις αντοχές του κτιρίου, ενώ μετά από 20 ημέρες θα μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για το μέλλον του.

Η ηγουμένη Μαρία φαίνεται ωστόσο να μη χάνει την πίστη της στον άνθρωπό και τονίζει μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

«Αισθάνομαι όμως και μεγάλη παρηγοριά που δε χάθηκε καμία ζωή. Δε βλέπετε και στο Μάτι τι κακό έγινε. Ισως να είναι και μια αφορμή για να φανεί η ψυχή του καθενός, η ψυχή Ελληνα.»