Ενα δισεκατομμύριο ευρώ ζητά η Ενωση Γερμανών Αγροτών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον καύσωνα και την ξηρασία. «Ουσιαστικά από τον Απρίλιο δεν έχει βρέξει, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ» τονίζει η Τζουλιάνε Στάινε από την Agro Boerdegruen, ένα αγροτικό συγκρότημα που βρίσκεται στη Σαξονία – Ανχαλτ.
Ο υπολογισμός του κόστους από τους καύσωνες είναι δύσκολος, καθώς οι περισσότερες από τις ζημιές που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Η Reinsurer Munich Re υπολόγισε το κόστος του κύματος καύσωνα του 2003 για όλη την Ευρώπη σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός από το οικονομικό κόστος, όμως, υπάρχει και το ανθρώπινο: από τον καύσωνα του 2003 έχασαν τη ζωή τους μόνο στη Γερμανία 7.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.
Οι καιρικές συνθήκες υποχρεώνουν και τους κτηνοτρόφους να αλλάξουν κατεύθυνση. Οι ζωοτροφές, για παράδειγμα, αναμένεται να λιγοστέψουν. Και πολλά αγροκτήματα έχουν επισπεύσει τα σχέδιά τους για τις σφαγές των ζώων.
Ενα άλλο απροσδόκητο θύμα του καύσωνα είναι οι εταιρείες αναψυκτικών: καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να ανακουφίσουν τη δίψα τους, οι εταιρείες δεν έχουν αρκετό απόθεμα άδειων μπουκαλιών. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις εταιρείες που στηρίζονται στις επιστροφές των μπουκαλιών και χρειάστηκε να απευθύνουν έκκληση στους καταναλωτές να επιστρέψουν τα μπουκάλια προτού πάνε διακοπές.