«Παιδιά, ο Τσίπρας στο Μάτι». Η είδηση μεταδόθηκε σαν αστραπή χθες το πρωί στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας και όσοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν εκεί έτρεχαν πανικόβλητοι να βρουν τον Πρωθυπουργό.

Μόνο που η επίσημη ενημέρωση στους δημοσιογράφους είχε γίνει μόλις λίγα λεπτά προτού το κυβερνητικό κλιμάκιο αποχωρήσει. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν είδε τον κύριο Τσίπρα πέραν ελαχίστων, και σίγουρα όχι πολιτών. Η επίσκεψη στις καμένες περιοχές αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ, ύστερα από τα οργισμένα μηνύματα στα social media εις βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού, με κριτική γιατί δεν πήγε τόσα 24ωρα να συμπαρασταθεί στους χαροκαμένους και κατεστραμμένους κατοίκους του Ματιού.

Οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και εκτελέστηκε όσο το δυνατόν πιο πρωί ώστε να μην υπάρχει κόσμος στην ευρύτερη περιοχή και να μην αντιμετωπίσει ο Τσίπρας εξοργισμένους κατοίκους που θα του έκαναν αμείλικτα ερωτήματα. Κυρίως γιατί άφησε να περάσουν σχεδόν επτά 24ωρα από τη στιγμή της τραγωδίας προκειμένου να αποφασίσει να πάει να δει τι ακριβώς έγινε στο Μάτι, να προσκυνήσει στη μνήμη των 90 και πλέον νεκρών, να μιλήσει με πολίτες που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Κοινώς, πήγε σαν… τον κλέφτη, και κάτοικοι της περιοχής λένε με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο: «Ο εξαφανισμένος Πρωθυπουργός τώρα έγινε και… αόρατος».

Πόλη – φάντασμα. Το Μάτι για 7η συνεχή ημέρα θυμίζει πόλη – φάντασμα. Χθες το πρωί οι μόνοι που κυκλοφορούσαν στον κεντρικό δρόμο μέχρι την Αργυρά Ακτή ήταν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που εργάζονταν πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Επίσης, υπήρχαν πολλά περιπολικά και εθελοντές που βοηθούσαν όποιον είχε ανάγκη.

Εκείνη την ώρα, κατά την οποία δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι κάτοικοι, επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να επισκεφθεί μυστικά τον τόπο της εθνικής τραγωδίας. Μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση, ένα απολύτως ελεγχόμενο, «αποστειρωμένο» σκηνικό με μοναδική κάμερα από το… φιλόξενο κανάλι της ΕΡΤ και με τον πρωθυπουργικό σκηνοθέτη πάντα στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα να τραβά τα πλάνα που στη συνέχεια μόνταραν και τα μοίρασαν στα υπόλοιπα κανάλια.

Στις συγκεκριμένες εικόνες εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός να χαιρετά πυροσβέστες και συνεργεία και να τους ευχαριστεί για τη δουλειά που έκαναν, να ενημερώνεται από εθελοντές και να ρωτά (εντελώς τυχαία άραγε;) για το γεγονός ότι η περιοχή στην Αργυρά Ακτή δεν έχει πρόσβαση στην παραλία. Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ρωτά με ενδιαφέρον τους διασώστες πόσες μέρες βρίσκονται στο Μάτι, μιας και ο ίδιος επί μία εβδομάδα ήταν κρυμμένος στο Μαξίμου, όπως άλλωστε καταγγέλλουν κάτοικοι, πυροσβέστες και αστυνομικοί.

Ο κάτοικος. Στο τέλος του βίντεο φαίνεται ο Πρωθυπουργός να συνομιλεί με έναν και μόνο κάτοικο, αφού όλοι οι υπόλοιποι ήταν μέλη της συνοδείας του, ο Τζανακόπουλος, η γραμματέας του, οι σωματοφύλακές του. Σ’ αυτόν τον κάτοικο ο Πρωθυπουργός παραθέτει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και ιδιαίτερα του υπουργείου Υποδομών να καταγράψει τις ζημιές.

Ηταν προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αυτό τον τρόπο (μη) επικοινωνίας με τους πολίτες σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η πολυήμερη απουσία του. Ομως η επιλογή του να μην έρθει αντιμέτωπος με οργισμένους πολίτες και να μην υπάρξουν άλλες κάμερες πλην της ΕΡΤ οδήγησε ουσιαστικά στην οργάνωση μιας «privé επίσκεψης» που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πνιγμένη στους καπνούς που άφησε η πύρινη λαίλαπα και το βάρος των δεκάδων νεκρών και αγνοουμένων πιέζει αφόρητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσα σ’ αυτά τα επτά 24ωρα όπου η Ελλάδα πενθεί, ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε εμφανιστεί δύο φορές. Την πρώτη στο φιάσκο του Κέντρου Επιχειρήσεων και τη δεύτερη την Παρασκευή, όταν επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των Τζανακόπουλου και Τόσκα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας.

Ομως προκάλεσε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι απέφευγε να πάει στο Μάτι ή έστω να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να συμπαρασταθεί στους τραυματίες.

Ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια γίνονται και για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, η οποία δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων «πρώτων κυριών» στο εξωτερικό που σε τέτοιες τραγωδίες βοηθούν όσο μπορούν, με πρώτο μέλημα τη στήριξη των οικογενειών, των μανάδων που έχουν χάσει παιδιά και των αστέγων.

Πολλές οι απουσίες. Χαρακτηριστικό είναι ένα μήνυμα στο twitter που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πάει στη Λέσβο μετά τον σεισμό, ήταν απών στη φονική κακοκαιρία το 2016 στη Μεσσηνία, δεν πήγε ούτε στις περσινές πυρκαγιές, ούτε στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Απουσίασε από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τις δύο φορές, και τώρα στο Μάτι, όπου έχουν χαθεί δεκάδες ζωές, πέρασε λίγα λεπτά για τα μάτια του κόσμου.