Οταν εξελισσόταν η πύρινη λαίλαπα στη Ραφήνα βρισκόμουν σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων από την Αθήνα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής άδειάς μου. Παρακολουθούσα την εξέλιξη της πυρκαγιάς από τις εννιά το βράδυ, όταν άρχισα να αναζητώ στοιχεία από υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, καθώς και από άλλα πρόσωπα για τις ανθρώπινες απώλειες που μπορεί να υπήρχαν στην περιοχή.

Στις 22.20 είχα την πρώτη ενημέρωση ότι υπήρξε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε εστιατόριο στην Αργυρή Ακτή όπου ήσαν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 700 άνθρωποι και υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς. Στις 22.25 απέστειλα σχετικά μηνύματα σε υπηρεσιακά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που συμμετείχαν στον συντονισμό, προκειμένου να αντλήσω σχετικές πληροφορίες. Χωρίς όμως απόκριση. Επιπλέον, στο κινητό μου τηλέφωνο υπάρχει καταχώριση με κλήση που πραγματοποιώ στις 22.55 το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας στο εν λόγω εστιατόριο –δεν υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση –προκειμένου να αντληθούν πληροφορίες για τη δραματική κατάσταση που φαίνεται ότι επικρατούσε. Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό είχαν βρεθεί αρκετοί νεκροί ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης εντοπίστηκαν –σε αδιέξοδο –οι σοροί 26 ατόμων που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

Στις 23.32 έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες επιβεβαιώνω από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. την κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού στην εν λόγω περιοχή, την τραγική κατάσταση που επικρατεί και την ύπαρξη νεκρών. Στις 23.54 η ιστοσελίδα του «Βήματος» προχώρησε σε ανάρτηση κειμένου μου όπου υπήρχε πλήρης περιγραφή του δράματος που εξελισσόταν με αναφορές για νεκρούς. Το ρεπορτάζ είχε τίτλο «Μεγάλη τραγωδία σε εστιατόριο της Ραφήνας με εκατοντάδες εγκλωβισμένους». Στο κυρίως κείμενο σημειωνόταν «σε μεγάλη τραγωδία, ίσως με ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων, ενδέχεται να εξελιχθεί η πυρκαγιά στην περιοχή της Ραφήνας, μετά τον εντοπισμό πολλών τραυματιών και πιθανόν νεκρών ατόμων στο παραλιακό εστιατόριο στην περιοχή Μάτι, όπου φέρεται να είχαν εγκλωβιστεί εκατοντάδες άτομα (σ.σ.: υπάρχουν αναφορές για περίπου 700 άτομα που είχαν παγιδευτεί στο εστιατόριο). Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής μιλούν για μια εξαιρετικά σοβαρή όσο και τραγική εξέλιξη και για πολύωρη επιχείρηση διάσωσής τους».

Και όλα αυτά ενώ στις 23.40 είχε προσέλθει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συντονιστικό Οργανο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για τις πυρκαγιές και στις 00.30 είχε προχωρήσει σε δηλώσεις όπου δεν ανέφερε τίποτε για νεκρούς.

Ομως από τις 23.40 όλες οι επικοινωνίες μου με «πηγές» από το ρεπορτάζ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατέτειναν στο γεγονός ότι στο Μάτι υπήρχε εκατόμβη θυμάτων. Και αυτή η πληροφόρηση, υπενθυμίζω, από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων όπου βρισκόμουν εκείνες τις ώρες. Τότε, γύρω στις 00.15 δέχθηκα συγκεκριμένες πληροφορίες ότι υπήρχαν τουλάχιστον 20 θύματα του πύρινου ολέθρου στην περιοχή και αργότερα περί τα 30. Αριθμός που εκείνες τις ώρες ακουγόταν δυσθεώρητος, υπερβολικός και «μη πιστευτός» αφού δεν είχε υπάρξει καμιά σχετική μνεία και από τον Πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες για εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων και για πρωτοφανή τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας υπήρξε από στελέχη της Πυροσβεστικής που άκουγαν στους ασυρμάτους διαδοχικές αναφορές πυροσβεστών για ανεύρεση σορών σε διάφορα σημεία της περιοχής. Εκείνο που «τρόμαζε» τα στελέχη της Πυροσβεστικής ήταν ο ταχύς ρυθμός ανεύρεσης των νεκρών. Ακόμη, τραγική εικόνα μού δινόταν από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας όπου από νωρίς το βράδυ είχαν μεταφερθεί δύο σοροί και υπήρχε διαρκής άφιξη σκαφών που μετέφεραν άτομα με σοβαρά εγκαύματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μου, οι δύο σοροί –τοποθετήθηκαν στις ειδικές μαύρες νάιλον θήκες –μετακινήθηκαν σε μη ορατό σημείο του λιμανιού όπου εναπόθεταν και άλλους νεκρούς που περισυνέλεγαν από την περιοχή. Συμπληρώνεται ότι από τις 23.30 υπήρχαν και μαρτυρίες αστυνομικών για τουλάχιστον τέσσερις απανθρακωμένους ανθρώπους –μέλη μιας οικογένειας –σε δρόμο του Ματιού κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Καθυστερημένη επιβεβαίωση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες τη χρονική περίοδο μεταξύ 23.00 έως 1.15 το μοιραίο βράδυ επιβεβαιώθηκαν μόλις στις 2.30 το ξημέρωμα της Τρίτης όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις που έκανε από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστική μίλησε για «τουλάχιστον 20 νεκρούς». Ισως ακόμη και τότε πολλά κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ότι αυτός ο αριθμός θα ήταν εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τη διάσταση του τελικού απολογισμού.