Ενα σπάνιο για την Κίνα γεγονός, ήταν η διαδήλωση, που έγινε τη Δευτέρα στο Πεκίνο, μπροστά από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, με αφορμή σκάνδαλο με ελαττωματικά εμβόλια.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν ως τα κάγκελα του υπουργείου κρατώντας πανό με τα οποία ζητούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους για το σκάνδαλο που ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Χρειάζεται νομοθεσία για τα εμβόλια».

Η ανακάλυψη μέσα στον Ιούλιο ενός εργαστηρίου στη βορειοανατολική Κίνα όπου παρασκευάζονταν παράνομα εμβόλια κατά της λύσσας προκάλεσε αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, τις οποίες οι κινεζικές αρχές δεν κατάφεραν να καταστείλουν παρά τον στενό έλεγχο που ασκούν στο Διαδίκτυο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το εργαστήριο Τσανγκτσούν Τσανγκτσένγκ φέρεται να πλαστογράφησε τους καταλόγους παραγωγής του εμβολίου και να άλλαξε τις παραμέτρους κατασκευής του. Δεκαπέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που άρχισε, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος του εργαστηρίου.

Παρότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου, οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν την εταιρεία Τσανγκσένγκ να διακόψει την παραγωγή και να ανακαλέσει το προϊόν αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγκάστηκε να σχολιάσει την υπόθεση, καταγγέλλοντας τις «επονείδιστες και σοκαριστικές» πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας, ενώ ζήτησε να διεξαχθούν έρευνα σε όλα τα εργαστήρια παραγωγής εμβολίων της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι τα ελαττωματικά εμβόλια δεν κυκλοφόρησαν, όμως πολλοί γονείς λένε ότι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στα εμβόλια που κάνουν στα παιδιά τους.