Μια παράμετρος της τραγωδίας στην Αατολική Αττική είναι το ταμείο που έχει ενεργοποιηθεί και αφορά τους πυροπλήκτους. Με βάση ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου της Μελβούρνης, όσοι επιθυμούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια στους πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο «Ανασυγκρότησης Πληγεισών Περιοχών και Στήριξης Πληγέντων», το οποίο έχει και δικό του λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

Υπεύθυνη συντονισμού για τις καταθέσεις ορίστηκε η πρέσβης Πέννυ Ντούτη, η οποία είναι διπλωματική σύμβουλος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

Η τοποθέτησή της ωστόσο εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο συστήνονται οι αρμόδιες δομές για τους πυροπλήκτους. Τι γυρεύει μια διπλωματική σύμβουλος από το υπουργείο Εξωτερικών στο γραφείο του Χρήστου Σπίρτζη; Κι από εκεί, πώς θεωρήθηκε το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει μια τέτοια θέση; Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διπλωμάτης, με θητεία στη Νέα Υόρκη και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, από το 2016 εμφανίζεται αποσπασμένη στο γραφείου του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Πριν από αυτό, φέρεται ότι πέρασε μια περίοδο κατά την οποία έμεινε στάσιμη ιεραρχικά στη διπλωματική πυραμίδα.

Συντονιστής για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ορίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρήστος Καπάταης.