Τα παιδιά πληγέντων οικογενειών που φοιτούν σε ανώτατα ιδρύματα της χώρας γίνονται δεκτά στις φοιτητικές εστίες και λέσχες των Ιδρυμάτων που φοιτούν. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και προβλέπει την παροχή βοήθειας στις πυρόπληκτες οικογένειες που έχουν παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, οι δικαιούχοι των εν λόγω μέτρων ενίσχυσης είναι δυνατόν να μετεγγραφούν κατόπιν αίτησης τους στα κοντινότερα, με τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους, καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφών.

Το μέτρο ισχύει εφόσον πρόκειται να εισαχθούν σε αυτά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ή δεν είναι ήδη εισαχθέντες και δεν έχουν υπερβεί τα υποχρεωτικά εξάμηνα φοίτησης για την λήψη πτυχίου.

Τέλος, σύμφωνα την υπουργική διάταξη τα τέκνα οικογενειών που επλήγησαν σημαντικά από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, και έδωσαν κατά το σχολικό έτος 2017-2018 Πανελλήνιες εξετάσεις ή πρόκειται να συμμετέχουν στην επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, έχουν την δυνατότητα εισαγωγής καθ ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων, μέσω της λήψης βαθμολογικού βοηθήματος της τάξεως του 20%, το οποίο και προστίθεται στην τελική τους βαθμολογία.