Χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική για να ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αργά χθες το απόγευμα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 91 ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25.

Οσο περνούν τα εικοσιτετράωρα, οι ελπίδες των συγγενών να βρεθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ζωντανά εξανεμίζονται. Η τύχη των αγνοουμένων εξελίσσεται σε μία εξίσωση για δυνατούς λύτες, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής 59 σοροί έχουν μέχρι τώρα ταυτοποιηθεί και απομένουν για ταυτοποίηση ακόμη 28. Ετσι, ενδέχεται κάποιοι από τους αγνοούμενους να βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση στον τελικό αριθμό των νεκρών, που μπορεί και να ξεπεράσει τους 110. Φόβοι, ωστόσο, εκφράζονται και για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται από την περασμένη Δευτέρα, τους οποίους όμως δεν έχει δηλώσει κανείς.

Με αγωνία, πάντως, οι οικογένειες των αγνοουμένων περιμένουν να ενημερωθούν εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ανάμεσα στα θύματα για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω DNA. Ανάμεσα σε αυτά που ταυτοποιήθηκαν ήταν και τα 9χρονα δίδυμα κοριτσάκια, καθώς και οι παππούδες τους, ενώ ο τραγικός επίλογος στην αναζήτηση του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου γράφτηκε με την ταυτοποίηση της σορού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ ταυτοποιήθηκε και η σορός της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη.

Στη θάλασσα πλέον επικεντρώνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από τη φωτιά που έπληξε την Ανατολική Αττική πριν από μία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες οι έρευνες ξεκίνησαν από τη θαλάσσια περιοχή στον Μαραθώνα, το Μάτι και τη Ραφήνα και έφταναν μέχρι τη Βραυρώνα, ενώ επεκτάθηκαν και στον κόλπο των Πεταλιών έως και τα Στύρα Ευβοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντατικότεροι είναι οι έλεγχοι από τη Ραφήνα μέχρι και την περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Ψάχνουν στοΝ βυθό. Στις θαλάσσιες έρευνες παίρνουν μέρος συνολικά 108 αυτοδύτες αλλά και 16 ιδιωτικά σκάφη, ενώ τον βυθό χτενίζει και η Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, η οποία μέχρι και το Σάββατο είχε πραγματοποιήσει 67 καταδύσεις σε ακτές της Ανατολικής Αττικής, της Νοτιοδυτικής Εύβοιας, ακόμη και σε βραχονησίδες. Παράλληλα ένα πεζοπόρο τμήμα του Λιμενικού, αποτελούμενο από επτά άτομα, ερευνά ειδικά την περιοχή από την Αρτέμιδα μέχρι τη Βραυρώνα, ενώ στη θάλασσα παραμένει ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού καθώς και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής».

Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι επτά ημέρες μετά την πυρκαγιά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια στην καμένη περιοχή και στα σπίτια για τυχόν εντοπισμό αγνοουμένων.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Από την Παρασκευή μέχρι και χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας –από το λιμάνι μέχρι το Μάτι –επιχειρούσαν και δύο φουσκωτά σκάφητων Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα.

«Ερευνήσαμε βράχο βράχο την περιοχή υποβρυχίως. Δυστυχώς δεν εντοπίσαμε αγνοούμενους. Η θάλασσα όμως είναι γεμάτη με τα προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που βούτηξαν για να σωθούν από τις φλόγες», λέει ο υπαρχηγός της συγκεκριμένης ομάδας, Ευριπίδης Κουβεριανός. Περιγράφει δε πως τα μέλη της ομάδας μάζεψαν από το νερό «καμένες μπλούζες και παντελόνια, κλειδιά και κινητά τηλέφωνα. Ο,τι βρήκαμε το μεταφέραμε στο Λιμεναρχείο, μήπως κάποιος ο οποίος ψάχνει τον δικό του άνθρωπο τα αναγνωρίσει».

Σύμφωνα με τον Ευριπίδη Κουβεριανό, τα φουσκωτά της ομάδας του ΕΕΣ είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν σημεία που δεν μπορούν τα σκάφη του Λιμενικού. «Βουτούσαμε δύο δύο και μπαίναμε ανάμεσα στα βράχια.Σχεδόν σε όλη την περιοχή η υποβρύχια εικόνα είναι κάπως έτσι: γεμάτη με ανοίγματα στους βράχους, σαν μικρές σπηλιές».