Μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασαν την οργή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική, στη βρετανική εφημερίδα Observer.

Οι Αρχές όχι μόνον ήταν θλιβερά απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που πήρε ώθηση από τους ισχυρούς ανέμους, αλλά απέτυχαν να ζητήσουν συγνώμη για την τραγωδία, είπε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών, που αριθμεί 12.500 μέλη, Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά σφάλματα, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι έγιναν χιλιάδες μικρά λάθη. Κι όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τέτοιο άνευ προηγουμένου αριθμό θανάτων», δήλωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Πυροσβεστική συνέστησε να εκκενωθεί η περιοχή, αλλά δεν εισακούστηκε.

Πέραν τούτου, η μετεωρολογική υπηρεσία απέτυχε στο να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με έως και 124 χλμ/ώρα με αποτέλεσμα να καθηλωθούν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Αν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου κι είχε εκδώσει προειδοποίηση, τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να είχαν πάει σε άλλο αεροδρόμιο. Κι επειδή δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι», τόνισε.

«Η αριστερή κυβέρνηση παραπαίει από την καταστροφή», γράφει η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Observer και του Guardian στην Ελλάδα . «Σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στα χρονικά πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να χτενίζουν στεριά και θάλασσα για να εντοπίσουν αγνοούμενους. Οι Αρχές φαίνεται ότι υποτίμησαν εξαρχής την έκταση και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής.

Οταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών ήταν ο υψηλότερος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε όχι καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Ελληνες μετά από μια συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Οι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο… Κάποιοι έχουν παγιδευτεί σε παραλίες. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν ικανοποίησε τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, υπουργού Πολιτικής Προστασίας και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να έδειχναν εμπρησμό. Αλλά, το Σάββατο η μονάδα εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής απέρριψε αυτή τη θεωρία υποστηρίζοντας ότι πολύ πιθανόν η πυρκαγιά να προκλήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, από όπου όπως είναι γνωστό ξεκίνησε η πυρκαγιά».

To δημοσίευμα του Observer περιέχει ακόμη και αιχμηρές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά παράδοση το έβρισκαν βολικό να ρίχνουν το φταίξιμο σε κερδοσκόπους, εμπρηστές, τρομοκράτες, ακόμη και σε ξένους πράκτορες. Με τέτοιους εμπρηστικούς ισχυρισμούς… οι αξιωματούχοι αποφεύγουν να παραδεχθούν τη δική τους ανετοιμότητα και την αποτυχία να υιοθετήσουν και να επιβάλουν την εφαρμογή των κατάλληλων νόμων και κανονισμών ασφαλείας».

Απηχώντας το επιχείρημα του Γιάνη Βαρουφάκη ότι και η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έπαιξε επίσης ρόλο στην ανικανότητα των Αρχών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την καταστροφή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών παραδέχθηκε ότι λόγω των περικοπών δαπανών τουλάχιστον 30% των πυροσβεστικών οχημάτων έχουν καταστεί άχρηστα.

«Περίπου το 15% του στόλου μας των 1.750 οχημάτων δεν κυκλοφορούν λόγω χρόνιων προβλημάτων και παλαιότητας. Αλλα 15% χρειάζονται ανταλλακτικά που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε», δήλωσε ο Δημήτρης Σταθόπουλος. Και καταλήγει: «Ως πυροσβέστες ορκιζόμαστε να προστατεύουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Γνωρίζουμε πότε πρέπει να εισηγηθούμε εκκένωση περιοχών, αλλά για κάποιο λόγο η σύστασή μας δεν εισακούστηκε. Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα μας και οφείλονται συγνώμες».