Τα 327 φθάνουν τα αυθαίρετα κτίρια στην πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων.

Αυτό έγινε την Παρασκευή γνωστό από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ). Σύμφωνα με το ΤΕΕ, από αυτά, τα 156 ανήκουν στην κατηγορία 5. Πρόκειται δηλαδή είτε για παντελώς αυθαίρετα κτίσματα είτε αυθαίρετα όπου το ποσοστό των υπερβάσεων ξεπερνάει το 40%. Και όλα τους ανεγέρθηκαν μετά το 1983.

Το σύνολο των τακτοποιούμενων αυθαίρετων τετραγωνικών μέτρων ( κύριων και βοηθητικών χώρων) σε όλες τις κατηγορίες των αυθαιρέτων ανέρχεται – σε αυτή την περιοχή- σε 24.455 τετραγωνικά μέτρα.

Σημειώνεται, πως οι δηλώσεις των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 971.000. Όπως επισημαίνεται από το ΤΕΕ, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή της χώρας, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, προκύπτουν τα εξής:

Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)

Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Στα προαναφερόμενα στοιχεία, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 που αφορούν μικρό-αυθαιρεσίες και μικρό-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.