Με ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την περίθαλψη των πυρόπληκτων προσέρχεται στον διάλογο για την επόμενη μέρα το Κίνημα Αλλαγής.

Μετά από σύσκεψη στην Χαριλάου Τρικούπη, ο φορέας παρουσίασε άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης για την ανατολική Αττική και την Κινέττα.

Eκτός από άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση των πληγέντων, κάνουν λόγο για προνοιακό βοήθημα 5.000 ή 6.000 ευρώ σε οικογένειες και πολύτεκνους αντίστοιχα, αποζημιώσεις 10.000 ευρώ για τις υλικές ζημιές, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των κατοικιών, αναστολή πληρωμής σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, πάγωμα των δανείων και πλήρη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες. Για τις επιχειρήσεις, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει επιπλέον αποζημιώσεις έως 20.000 ευρώ και οικονομική ενίσχυση για όσο καιρό αυτές έχουν σταματήσει την λειτουργία τους.

Για τις οικογένειες με θύματα, η μέριμνα oφείλει να είναι επιπλέον, με προνόμια σαν κι αυτά όσων «έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία», αποζημιώσεις ύψους 10.000 ευρώ στους κοντινότερους συγγενείς, κηδείες δημοσία δαπάνη και κάλυψη όλων των εξόδων των τραυματιών με στόχο την πλήρη αποκατάστασή τους. Παράλληλα, κάνουν λόγο για χορήγηση συντάξεων σε όσους δεν μπορούν πια να εργαστούν, οικονομική στήριξη και ασφαλιστική κάλυψη για όσο διάστημα οι τραυματίες απέχουν από την εργασία τους.

Σε πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την χορήγηση έως 100.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση των κατοικιών, με το μισό ποσό να χορηγείται και το άλλο μισό να θεωρείται άτοκο μακροχρόνιο δάνειο. Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως μπορούν να αντληθούν από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και συμβολή ιδιωτών -όλα κάτω από την αιγίδα ενός συντονιστικού οργάνου υπό διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.