Σύγχρονη Πομπηία στο Μάτι. Εφιαλτικές εικόνες στη Ραφήνα και τον Νέο Βουτζά. Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Τα ρεπορτάζ και οι εικόνες που στέλνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία στους δέκτες μας δεν είναι ίσως αρκετά να παρουσιάσουν το μέγεθος της καταστροφής. Ανείπωτη τραγωδία. Παρακολουθώ αυτές τις ημέρες τα θλιβερά γεγονότα τα οποία προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Ενας τεράστιος πύρινος κλοιός, «πάνω» από κατοικίες και συνανθρώπους μας, πολλοί από τους οποίους έχασαν άδικα τη ζωή τους. Βαθιά επηρεασμένη από όλο αυτό που συνέβαινε γύρω μου, θεώρησα ότι ήταν καλύτερα το «Blue Diary» να «απέχει» για δύο ημέρες από τις σελίδες της εφημερίδας. Σκεφτόμουν ότι πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό ημερολόγιο «τυλιγμένο» στα χρώματα της γαλήνης, της ηρεμίας και της αισιοδοξίας. Τι θα μπορούσα να γράψω λοιπόν, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον απόλυτο εφιάλτη να εκτυλίσσεται μερικά χιλιόμετρα μακριά. Ούτε ακόμα εκείνοι οι σκηνοθέτες κινηματογραφικών ταινιών του Hollywood, με σκηνικά καταστροφής, δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν στο πανί αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Οπως είπε άλλωστε ένας από τους πληγέντες στο Μάτι, «τα είδα όλα και δεν πρόλαβα να δω τίποτα. Είδα όλη αυτή την καταστροφή σαν μια κινηματογραφική ταινία…».

Αναβολές εκδηλώσεων

και σημαντικές εκθέσεις

Η εθνική τραγωδία με τους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και αγνοουμένους έκανε πολλούς καλλιτέχνες να αναβάλουν συναυλίες, παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι προσφέρουν τα έσοδα ή μέρος των εσόδων από τις συναυλίες τους (όπως οι Κωστής Μαραβέγιας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας) στους πυροπλήκτους. Ο Αντώνης Ρέμος ανέβαλε για μία ημέρα την προγραμματισμένη μεγάλη εκδήλωση στο beach bar Nammos στη Μύκονο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τελικά απόψε, με «φόντο» την παραλία της Ψαρούς. Ο τραγουδιστής (στο stage επίσης και ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Amr Diab) θα προσφέρει την αμοιβή του στους πληγέντες ενώ οι υπεύθυνοι του Nammos θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από τη βραδιά. Στη Μύκονο κάποια γεγονότα, fashion events κυρίως, πραγματοποιήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Kapopoulos Fine Arts Gallery παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του best-selling καλλιτέχνη στη Γαλλία (contemporary artist) Richard Orlinski. Η ίδια γκαλερί διοργανώνει στις 3 Αυγούστου στην Πάτμο, αυτή τη φορά έκθεση του επίσης διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Cedric Bouteiller.

Ο Αγά Χαν και οι διεθνείς προσωπικότητες

Η Πάτμος απίστευτα όμορφη και ατμοσφαιρική αρχίζει να γεμίζει ασφυκτικά. Το Νησί της Αποκάλυψης, με την περίφημη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα πλέον ακριβά ακίνητα και τους τουρίστες, πολλοί από τους οποίους πέρα από την οικονομική ανήκουν και στην πνευματική ελίτ, είναι ο «γοητευτικότερος» προορισμός για διακοπές τον Αύγουστο. Τα ωραιότερα sailing yachts του πλανήτη «περνούν» από εκεί. Τα παρακολουθείς από τις παραλίες ή πίνοντας το ποτό σου στην «Αστοιβή» ή στο «Κύμα». Είναι το νησί της εικαστικού Μαρίνας Καρέλλα και του πρίγκιπα Μιχαήλ (διαθέτουν χρόνια σπίτι εκεί), του πρίγκιπα Σατρουντίν Αγά Χαν, του Τζέφρι Ευγενίδη, της βασιλομήτορος της Ισπανίας Σοφίας, της Αντζελας Ισμαήλου, η οποία περνάει πάντα τα καλοκαίρια της εκεί, βρίσκοντας έμπνευση για νέες ταινίες. Το φως του ήλιου έτσι όπως ανεβαίνει από τη θάλασσα της Πάτμου, χαρίζει το πρώτο φως αισιοδοξίας, μετά από όλες αυτές τις ημέρες απόλυτης μελαγχολίας…

Ναυαγοσώστες και σκάφη διάσωσης στις παραλίες της Μυκόνου…

Ο Δήμος Μυκόνου κάλυψε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη των 372.000 ευρώ για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κολυμβητών. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που συμμορφώθηκε απολύτως με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο άλλαξε εντελώς ξαφνικά και εκτόξευσε τα κόστη στα ύψη. Με χρήματα του Δήμου Μυκόνου καλύφθηκε στο ακέραιο η προβλεπόμενη δαπάνη για παρουσία ναυαγοσωστών, του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού διάσωσης και μηχανοκίνητων διασωστικών μέσων (σκάφη, λέμβοι, κ.λπ.) και υποδομών (ναυαγοσωστικά βάθρα). Ολοι οι ναυαγοσώστες είναι αρκετά εκπαιδευμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη άδεια που βρίσκεται εν ισχύι και εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή. Οι παραλίες στις οποίες παρέχονται οργανωμένα οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι οι Πλατύς Γιαλός, Παραντάις, Σούπερ Παραντάις, Ψαρρού, Παράγκα, Αγράρι, Ελιά, Καλό Λιβάδι, Καλαφάτη, Αγιος Στέφανος, Πάνορμος, Αγιος Γιάννης, Ορνός και Αγία Αννα Καμινάκι.