Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί με τον αριθμό των αγνοουμένων, εντείνοντας την αγωνία των συγγενών τους, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας.

Τρία εικοσιτετράωρα μετά τις φονικές πυρκαγιές και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των αγνοουμένων, ο οποίος εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100. Δεκάδες συγγενείς και φίλοι ψάχνουν στην καμένη πια περιοχή, τηλεφωνούν σε κάθε αρμόδια Αρχή, ανεβάζουν τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιμένουν ακόμη και έξω από το νεκροτομείο, με την ελπίδα να μάθουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγνοουμένους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, δεκάδες είναι οι κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός. «Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοουμένους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί έχουν εντοπιστεί» σημειώνεται η Πυροσβεστική.

Η σύγχυση με τους αγνοουμένους εντείνεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που είχαν δηλωθεί αγνοούμενα και εντοπίστηκαν σώα. Η επιστροφή τους στους οικείους τους όμως γίνεται χωρίς να ενημερώσουν για την ευτυχή κατάληξη τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αφαιρεθεί το όνομα του ανθρώπου από τη λίστα των αγνοουμένων.

Την ίδια στιγμή με αργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Πεζοπόρα τμήματα πραγματοποίησαν και χθες περιπολίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στον Βουτζά, στο Μάτι και στη Ραφήνα.

Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Στην ανοιχτή βάση δεδομένων για τους αγνοουμένους που έχει ανέβει από την Τρίτη, ύστερα από ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία υιοθέτησε η Πολιτική Προστασία, χθες υπήρχαν οι φωτογραφίες 30 αγνοουμένων, ανάμεσά τους και τριών ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της πλατφόρμας, δέχονται μηνύματα με πληροφορίες για τους αγνοουμένους, τις οποίες διοχετεύουν απευθείας στην Πυροσβεστική. «Εχουμε δεχθεί μηνύματα από συγγενείς αγνοουμένων ότι δυστυχώς βρέθηκαν νεκροί οι δικοί τους άνθρωποι, οπότε κατεβάζουμε τις φωτογραφίες τους. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του πατέρα και του αδελφού της 13χρονης κοπέλας που για να σωθεί πήδηξε από τα βράχια. Παράλληλα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με αξιωματικό υπηρεσίας της Πυροσβεστικής για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τους αγνοουμένους» λένε.

Πάντως αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν έχουν λείψει και οι ασυνείδητοι, οι οποίοι στέλνουν ψεύτικες πληροφορίες για τυχόν αγνοούμενους πολίτες. Στην ανοιχτή βάση δεδομένων για τους αγνοουμένους, κάποιοι έστειλαν για φάρσα ψεύτικες πληροφορίες για αγνοούμενο, ο οποίος ουδέποτε είχε χαθεί και μάλιστα δεν ήταν καν στην περιοχή, όταν ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές. Σε θρίλερ εξελίσσεται και η υπόθεση με τα δίδυμα κοριτσάκια, τα οποία αγνοούνται από τη Δευτέρα. Σε τηλεοπτικό πλάνο με διασωθέντες σε πλωτό μέσο το βράδυ της πυρκαγιάς, ο πατέρας των 9χρονων κοριτσιών υποστήριξε πως εντόπισε τα παιδιά του, τα οποία στο βίντεο ήταν δίπλα σε έναν άνδρα. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση των ισχυρισμών του πατέρα των διδύμων, ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο με κατάθεσή του στην Αστυνομία δήλωσε πως τα δύο από τα τέσσερα παιδιά που φαίνονται στο βίντεο είναι δικά του και τα άλλα δύο παιδιά της κουμπάρας του. Τα δίδυμα κοριτσάκια συνεχίζουν, λοιπόν, να αγνοούνται και μάλιστα εκδόθηκε Amber Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού. Οι γονείς των ανήλικων κοριτσιών, όπως έχουν δηλώσει, έχουν ήδη απευθυνθεί σε νοσοκομεία και έχουν δώσει DNA.