Σε νέα εποχή περνά ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, Ελλάκτωρ, καθώς με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα διαδικασία η πλειοψηφία των μετόχων επέλεξε και ψήφισε μεταξύ δύο προτάσεων για την εταιρική αναδιάρθρωση αλλά και τα καινούργια μέλη της διοίκησης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της χθεσινής επαναληπτικής γενικής συνέλευσης, στην οποία η συμμετοχή έφτασε στο 78,15% των μετοχών, έλαβε τέλος η πολύμηνη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα των κύριων μετόχων του ομίλου: με ψήφους που αντιστοιχούν στο 54,55% των μετοχών οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης πέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων με το σχέδιο της αλλαγής της Ελλάκτωρ έναντι της πλευράς των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα. Για την ακρίβεια, η ψηφοφορία που διεξήχθη χθες –απόντων των εκπροσώπων των τραπεζών –ανέδειξε το νέο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που πρότειναν οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανακαλώντας με ποσοστό ψήφων 52,95% εκείνο που ήταν μέχρι χθες. Τα νέα πρόσωπα είναι:

1. Γεώργιος Προβόπουλος

2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης

4. Ιορδάνης Αϊβάζης

5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου

6. Μιχαήλ Κατούνας (ανεξάρτητο μέλος)

7. Αλέξιος Κομνηνός (ανεξάρτητο μέλος)

8. Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη (ανεξάρτητο μέλος)

9. Ελένη Παπακωνσταντίνου (ανεξάρτητο μέλος)

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα και μεταξύ άλλων αναμένεται τη θέση του προέδρου να αναλάβει ο Γεώργιος Προβόπουλος και του διευθύνοντος συμβούλου ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

Το παιχνίδι κέρδισε η πλευρά Καλλιτσάντση με δύο κινήσεις: αφενός με τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών, ανεβάζοντας το ποσοστό τους στο 27%, και αφετέρου με την παρουσίαση της πρότασής τους σε ξένα funds και έλληνες θεσμικούς επενδυτές, όπου εκεί εκτιμάται ότι μέτρησαν και το κύρος και η βαρύτητα του Γεώργιου Προβόπουλου, ο οποίος έκανε τις σχετικές επαφές.

Με δηλώσεις του ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι μέτοχοι με την ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μια ξεκάθαρη και σαφή εντολή. Είναι δική μας υποχρέωση και καθήκον τώρα να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Η επόμενη μέρα για την Ελλάκτωρ ξεκίνησε ήδη».

Πέραν της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του ομίλου, η νέα διοίκηση δίνει έμφαση στο στρατηγικό πλάνο της εισηγμένης. Η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (προβλέποντας την εξυγίανση της Ακτωρ ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοποιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων και αιολικά πάρκα.