Να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται με τις κατηγορίες της «τρομοκρατίας» και της «κατασκοπείας», διέταξε την Τετάρτη τουρκικό δικαστήριο σε μια υπόθεση που πυροδότησε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Άγκυρας- Ουάσιγκτον.

Όπως μετέδωσε το Anadolu, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την Τετάρτη να μετατρέψει την απόφαση προφυλάκισης του Μπράνσον σε εκείνη του κατ’ οίκον περιορισμού.

O δικηγόρος του Μπράνσον, ο Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ. Ο Αμερικανός πάστορας θα υποχρεούται να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του συνηγόρου του να αποφυλακιστεί. Το Anadolu μετέδωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε, αφού επανεξέτασε τα στοιχεία της υπόθεσης, ότι θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Η δίκη του πάστορα, που τελεί υπό κράτηση από τον Οκτώβριο του 2016 κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και «κατασκοπεία», συνέβαλε στην κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ. Κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ενήργησε για λογαριασμό του δικτύου του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, αλλά και για το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πάστορας, που διαμένει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία για πολιτικούς ή στρατιωτικούς λόγους.

Ο Άντριου Μπράνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη, σε μια δίκη που ξεκίνησε την 16η Απριλίου. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.