Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο Τορόντο την Κυριακή με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 13, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης AMAQ.

Ο επιτιθέμενος «ήταν στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις για στοχοθέτηση πολιτών των χωρών του συνασπισμού», ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η οργάνωση δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε παρείχε στοιχεία προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό της.

Τη Δευτέρα η αστυνομία κατονόμασε τον 29χρονο άνδρα ο οποίος το βράδυ της Κυριακής άνοιξε πυρ σε δρόμο της ελληνικής συνοικίας του Τορόντο και σκότωσε μια νεαρή γυναίκα κι ένα μικρό κορίτσι, ενώ τραυμάτισε άλλους 13, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Επρόκειτο για τον Φάιζαλ Χουσάιν, κάτοικο του Τορόντο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομικής διεύθυνσης του Τορόντο, Μαρκ Σόντερς.

Ο 29χρονος άνοιξε πυρ λίγο μετά τις 22:00 την Κυριακή (ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) σε πολυσύχναστο δρόμο στο Τορόντο, γεμάτο εστιατόρια, καφέ και καταστήματα, σκοτώνοντας ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια νεαρή γυναίκα 18 ετών, και τραυματίζοντας άλλους 13. Βρέθηκε νεκρός λίγη ώρα μετά το μακελειό, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με την οικογένεια του δράστη των πυροβολισμών, ο τελευταίος υπέφερε από παιδί «από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» τα οποία δεν είχε ποτέ μπορέσει να ξεπεράσει παρότι έπαιρνε φάρμακα και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Τον Δεκέμβριο, οι καναδικές αρχές είχαν δηλώσει πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή «βίαιων εξτρεμιστικών επιθέσεων» κυρίως από προερχόμενους από ή συμπαθούντες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Οι κυριότερες απειλές προέρχονται από μια βίαιη ισλαμιστική ιδεολογία τρομοκρατικών ομάδων», όπως το ΙΚ καη η Αλ Κάιντα, που προσκαλούν στη «διάπραξη επιθέσεων στον Καναδά», ανέφερε τότε η επίσημη έκθεση «για την τρομοκρατική απειλή στον Καναδά».

Από την αρχή της χρονιάς έως τα μέσα Ιουλίου, στο Τορόντο καταγράφηκαν 220 επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους, έναντι 196 ανταλλαγών πυρών και 17 θανάτων όλο το 2017, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αντιμέτωπη με αυτή την αύξηση της βίας με πυροβόλα όπλα, που οφείλεται κυρίως στις συμμορίες, η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ένα σχέδιο που προβλέπει ενισχύσεις με επιπλέον 200 αστυνομικούς.