Υπέρ ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου το οποίο αφορά την εκλογή του νέου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου υπό τις φωνές των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά και τις επικρίσεις της ΕΕ, ψήφισαν οι Πολωνοί γερουσιαστές ψήφισαν το βράδυ της Τρίτης.

Εξήντα γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, τριάντα κατά και ένας απείχε. Μετά την ψηφοφορία οι γερουσιαστές της αντιπολίτευσης φώναξαν: «Ελεύθερα δικαστήρια» και «Ελεύθερη Πολωνία».

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος σίγουρα θα το εκμεταλλευθεί ώστε να κερδίσει πολιτικά οφέλη, κυρίως από το συντηρητικό, κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ενόψει και του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

«Ντροπή!», «Η γερουσία μάς ανήκει», «Γερουσιαστή, μην υπογράφεις!», φώναζαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι το εσωτερικό της γερουσίας.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου εξηγούν ότι στόχος του είναι κυρίως να επιταχυνθεί η εκλογή του νέου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αντικαταστήσει την Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, η οποία όμως αρνείται να συνταξιοδοτηθεί όπως θέλουν να την αναγκάσουν οι συντηρητικοί μέσω της νέας, αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας.

Εξαιτίας αυτής της νομοθεσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια «διαδικασία επί παραβάσει» σε βάρος της Πολωνίας, με σκοπό να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή εκτιμά πως η νέα νομοθεσία «υπονομεύει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, κυρίως τη μονιμότητα των δικαστών» και άρα πως η Πολωνία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από