Άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα στο Πακιστάν για τις βουλευτικές εκλογές, υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εν μέσω φόβων για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, τη διάπραξη επιθέσεων αλλά και ανησυχίες περί νοθείας, σε μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες διαδικασίες στον κόσμο: δικαίωμα συμμετοχής έχουν 106 εκατομμύρια από το σύνολο των 207 εκατομμυρίων Πακιστανών.

Η αναμέτρηση διεξάγεται έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, που αμαυρώθηκε από αιματηρές επιθέσεις και καταγγελίες για παρεμβάσεις του στρατού.

Οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν 272 μέλη του κοινοβουλίου για πενταετή θητεία. Η παράταξη που θα επικρατήσει θα κληθεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στο κόμμα του άλλοτε παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν και το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλειοψηφία ούτε για το κόμμα PTI του Χαν, ούτε για το PML-N του Σαρίφ και να χρειαστεί να αναζητηθούν συμμαχίες μετεκλογικά.