Σε εξέλιξη βρίσκεται το σκάνδαλο κατασκοπίας, που σχετίζεται σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με την διαρροή πληροφοριών στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αφορούσαν πυραύλους της ρωσική διαστημικής βιομηχανίας.

Ο ηλικίας 74 ετών Ρώσος επιστήμονας Βίκτορ Κουντριάφτσεφ ο οποίος εργάζονταν στο Κεντρικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos), και ο οποίος είχε συλληφθεί πριν μερικές μέρες, παραπέμπεται στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Την σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS o συνήγορος υπεράσπισης του Ιβάν Παβλόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επέτρεψαν στον ίδιο να βρίσκεται δίπλα στον πελάτη του τη στιγμή που του ανακοίνωσαν το κατηγορητήριο. «Με γραπτή μας αίτηση προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Μόσχας» Ίγκορ Πολιακόφ, εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Παβλόφ.

Ο Βίκτορ Κουντριάφτσεφ συνελήφθη στις 19 Ιουλίου. Αμέσως μετά την σύλληψη του και πριν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, οι ανακριτές διεξήγαγαν έρευνες στο Ινστιτούτο στο οποίο εργάζονταν ο Κουντριάφτσεφ, όπως και σε άλλα κτίρια. Στις 23 Ιουλίου, το γραφείο τύπου του Ινστιτούτου ανέφερε στο πρακτορείο TASS ότι οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν κάποιο ζήτημα που να αφορά την παρούσα διοίκηση του Ινστιτούτου και πως η έρευνα αφορά γεγονότα του 2013.

Η εφημερίδα Kommersant είχε γράψει πριν μερικές μέρες ότι ομάδα ανακριτών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) είχε πραγματοποιήσει έρευνες σε γραφεία επιστημόνων εντός του Ινστιτούτου καθώς και στο γραφείο του διευθυντή του Ινστιτούτου της Roskosmos Νμίτρι Πάϊσον. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, οι έρευνες έγιναν στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης, με βάση το άρθρο περί ‘εσχάτης προδοσίας’.

Η FSB προέβη στις έρευνες αυτές, είχε γράψει η εφημερίδα, επειδή διαπίστωσε ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ήσαν ενήμερες για τα αποτελέσματα κάποιων προγραμμάτων της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας που αφορούσαν τους υπερηχητικούς πυραύλους και έφεραν την σήμανση «άκρως απόρρητο».