Πεθαίνοντας από αγωνία. Αυτή είναι η φράση που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της βιβλικής καταστροφής, καθώς η αγωνία είναι μεγάλη μιας και εκφράζονται φόβοι ότι τις επόμενες ώρες ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η πύρινη λαίλαπα έχει κοστίσει τη ζωή σε 76 άτομα σε Μάτι και Νέο Βουτζά ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 187. Αυτό που τρομάζει είναι η πρόβλεψη που κάνουν οι αρχές για τον αριθμό των αγνοουμένων καθώς υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια καμένα που δεν έχουν ερευνηθεί και οι αρχές δεν αποκλείουν ότι θα βρουν κι άλλα θύματα. Ο δήμαρχος Ραφήνας, κ. Μπουρνούς, δεν απέκλεισε ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 100 ενώ έκανε λόγο για περισσότερα από 2.500 σπίτι κατεστραμμένα που θα πρέπει να ερευνηθούν.

Φωτεινές δέσμες από φακούς στα χέρια δεκάδων ανθρώπων κάθε ηλικίας, πυροσβεστών, εθελοντών, μικρών παιδιών που συσπειρώθηκαν σε ομάδες για να αναζητήσουν ανθρώπους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής για περισσότερες από 24 ώρες, σάρωναν όλο το βράδυ τους σκοτεινούς δρόμους στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που παραδόθηκαν στον όλεθρο της φωτιάς.

Φόβοι εκφράζονται και για το πόσα είναι τα θύματα που μπορεί να βρεθούν στη θάλασσα.

Το λυκόφως, έδωσε τη θέση του στο βαθύ σκοτάδι, στο Μάτι, στη Ραφήνα, στον Μαραθώνα, στο Νέο Βουτζά αφού οι υποδομές της ΔΕΗ καταστράφηκαν ενώ ακόμη και οι σωλήνες του πόσιμου νερού αχρηστεύτηκαν. Φέγγουν τους δρόμους πάνω κάτω οι άνθρωποι αυτοί, με σακίδια πρώτων βοηθειών στους ώμους και αναζητούν ίχνη ζωής μέσα σε όσα από τα καρβουνιασμένα αυτοκίνητα δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα, μέσα σε σπίτια, μέσα στη θάλασσα, όπου μπορούν να δουν, όπου μπορούν να σκεφτούν ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να κατέφυγε αναζητώντας βοήθεια την προηγούμενη νύχτα.

Σταμάτησε η επικοινωνία

Η αγωνία είναι έκδηλη στα πρόσωπα των διασωστών αλλά και στα πρόσωπα των συγγενών των ανθρώπων που αγνοούνται, των συγγενών που δήλωσαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι δεν ήρθαν σε επαφή μαζί τους ,που σταμάτησαν πια να τους καλούν στα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία νεκρώθηκαν νεκρώθηκαν αλλά που δεν έπαψαν να ρωτούν όπου μπορούν, στα νοσοκομεία, στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική, μήπως και μάθουν κάτι περισσότερο.

Στα ερείπια των σπιτιών που καπνίζουν ακόμα, περιδιαβαίνουν τα μπλε φώτα από τις σειρήνες περιπολικών που βρίσκονται σε επιφυλακή για να προστατεύσουν περιουσίες που τυχόν η φωτιά δεν κατέστρεψε ολοσχερώς. Πολλοί από τους ενοίκους των σπιτιών ή των διαμερισμάτων, βρίσκονται εκεί, εξουθενωμένοι, να περάσουν τη νύχτα. Αλλοι που τα σπίτια τους υπέστησαν ολική καταστροφή, αναζήτησαν στέγη σε φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα.

Αρκετοί πήγαν σε ξενοδοχεία μιας και τους διατέθηκαν ορισμένα ελεύθερα δωμάτια. Αλλοι σε κατασκηνώσεις. Στήθηκαν ράτζα σε δημοτικούς χώρους ενώ επίσης μαζεύτηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Στο δημαρχείο της Ραφήνας συσσωρεύτηκαν κάθε είδους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ακόμη και φάρμακα που έσπευσαν να ρποσφέρουν διάφοροι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι.

Και οι δέσμες των φακών συνεχίζουν να πλανώνται και να τρυπώνουν σε σπίτια, μέσα από τα κατεστραμμένα παράθυρα αναζητώντας κάποιον άνθρωπο ανήμπορο που περιμένει να σωθεί. Την ίδια ώρα τα κουτιά με τις προμήθειες που συγκεντρώνονται στο Δήμο της Ραφήνας τακτοποιούνται, ανοίγονται, έτοιμα να δοθούν σε όποιον το ζητήσει.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης, σε ένα σπίτι στο Μάτι που είχε καεί, πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Ετσι ο αριθμός των νεκρών της ανείπωτης τραγωδίας, ανέρχεται στους 76. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι αριθμός των αγνοουμένων ξεπερνά του 100.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχε εκδώσει πριν μερικές ώρες, οι νεκροί ανέρχονται στους 74, 164 είναι οι ενήλικοι τραυματίες και 23 παιδιά. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αγνοούμενους και καλεί τον κόσμο να επικοινωνεί με τον 199 προκειμένου να δηλώσουν στοιχεία σχετικά με ανθρώπους που αναζητούν.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συγκεντρωτικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 71 ενήλικες εγκαυματίες-τραυματίες, από τους οποίους πλέον οι 10 είναι διασωληνωμενοι. Αρκετοί από αυτούς που αρχικά είχαν μεταφερθεί ή προσέλθει με δικά τους μέσα στα νοσοκομεία έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ άλλοι θα μπορέσουν φύγουν μετά την παρέλευση 48 ωρών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, δώδεκα παιδιά πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν με προβλήματα λόγω των πυρκαγιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στα Νοσοκομεία Παίδων παραμένουν ακόμη ένδεκα παιδιά.