Το κίνητρο του άνδρα που πραγματοποίησε αιματηρή επίθεση στην ελληνική γειτονιά του Τορόντο το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα ώρα Ελλάδας), αναζητεί η καναδική αστυνομία. Μια κοπέλα 18 ετών και ένα εννιάχρονο κορίτσι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 13 άτομα τραυματίσθηκαν από την επίθεση του άνδρα σε πολυσύχναστο δρόμο. Ο άνδρας, του οποίου την ταυτότητα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει η αστυνομία, βρέθηκε αργότερα νεκρός. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς αλλά δεν αποκλείεται και η αυτοκτονία. Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές για την επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ελληνες. Ο 29χρονος άνδρας ντυμένος στα μαύρα και φορώντας καπέλο τύπου τζόκεϊ εμφανίσθηκε στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Ντάνφορθ στη λεγόμενη Greektown του Τορόντο που είναι γεμάτη εστιατόρια και άρχισε να πυροβολεί προς το εσωτερικό του εστιατορίου Christina’s. Οι περιγραφές των μαρτύρων είναι συγκλονιστικές. «Είδα έναν άνδρα με μακριά μαλλιά που στεκόταν περίπου δέκα μέτρα μακριά μου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Χριστοφίδης. «Αρχισε να πυροβολεί όποιον έβλεπε μπροστά του. Τρέχαμε να σωθούμε, επικράτησε πανικός. Ακούγαμε τους πυροβολισμούς και ανθρώπους να ουρλιάζουν. Είχε ένα περίεργο βλέμμα, σαν να είχε ψυχολογικά προβλήματα ή σαν να βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών». Ο Ανδρέας Μάντζιος, κάτοικος Τορόντο, είδε τον δράστη να πυροβολεί πρώτα εναντίον της νεαρής γυναίκας και αφού έτρεξε να διαφύγει, συνέχισε να πυροβολεί γύρω του.

«Το κλίμα στο Τορόντο είναι πολύ βαρύ», λέει στα «ΝΕΑ» η εκδότρια της ελληνικής εφημερίδας του Τορόντο «Greek Press». «Τα γραφεία μας απέχουν ελάχιστα από το σημείο της επίθεσης. Ακόμα και σήμερα οι δρόμοι είναι κλειστοί και η παρουσία της αστυνομίας πολύ έντονη. Ολοι ψαχνόμαστε να δούμε τι γίνεται με τους γνωστούς και τους συγγενείς μας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε καύσωνα και υπήρχε πολύ περισσότερος κόσμος στον δρόμο. Τώρα όλοι περιμένουμε με αγωνία να ανακοινωθούν τα ονόματα των θυμάτων, διότι είναι σίγουρο ότι μεταξύ τους θα υπάρχουν Ελληνες που συχνάζουν στην περιοχή αυτή».

Οι επιθέσεις με όπλα είναι πιο σπάνιες στον Καναδά απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Ομως ο αριθμός των ένοπλων επιθέσεων στο Τορόντο έχει διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια. Στην πόλη είχαν σημειωθεί 177 επιθέσεις με όπλα το 2014 και 395 το 2017. «Είναι γεγονός πως πλέον έχουμε πρόβλημα με τα όπλα», δήλωσε χθες συγκλονισμένος από το περιστατικό ο δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι. «Είναι αδιανόητο ότι μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα. Πρόκειται για μια τραγωδία απ’ όποια πλευρά και αν το δει κάποιος». Πριν από έναν μήνα ο δήμαρχος είχε ζητήσει τη βοήθεια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Εκείνος έστειλε πολυμελές ειδικό κλιμάκιο για να περιορίσει τη δράση των συμμοριών, κάτι που όμως δεν φαίνεται να διευκολύνεται λόγω της εύκολης πρόσβασης στα όπλα, όχι τόσο στον Καναδά, αλλά στις γειτονικές ΗΠΑ, απ’ όπου κάποιος μπορεί να πάει και να αγοράσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της βίας με πυροβόλα όπλα, με την ανάπτυξη επιπλέον 200 αστυνομικών στις πιο ευάλωτες γειτονιές της πόλης από τις 7 το απόγευμα έως τις 3 τα ξημερώματα. Οι θάνατοι από όπλα αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, ενώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς ο αριθμός έφθανε τους 17.