Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε η εθνική τραγωδία της Ελλάδας, με τα διεθνή ΜΜΕ να στρέφουν το βλέμμα τους στις τεράστιες καταστροφές και στα θύματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει: Μακάβριος απολογισμός στην Ελλάδα από τις φονικές πυρκαγιές: τουλάχιστον 50 οι νεκροί περισσότεροι από 150 οι τραυματίες και ο απολογισμός γίνεται ολοένα και βαρύτερος.

Η Liberation έχει τίτλο: «Πυρκαγιές στην Ελλάδα, δεκάδες οι νεκροί, η βόρεια Ευρώπη ασφυκτιά» και αναφέρει:

Στη νότια Ευρώπη οι τεράστιες φωτιές που έπληξαν χθες, Δευτέρα περιοχές γύρω από την Αθήνα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 150, εκ των οποίων 12 είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Ειδική αναφορά γίνεται τα 26 απανθρακωμένα πτώματα, θύματα της φωτιάς, που βρέθηκαν στον κήπο εξοχικής κατοικίας μόλις λίγα μέτρα πριν από τη θάλασσα.

Οι φωτιές στην Αττική δεν είχαν τεθεί υπό έλεγχο σήμερα νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, ενώ άλλες φωτιές ξέσπασαν τη νύχτα σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Στη Ευρώπη, οι βόρειες χώρες και οι χώρες της Βαλτικής, από το ‘Οσλο έως τη Ρίγα, πλήττονται εδώ και εβδομάδες από τη ζέστη και την ξηρασία που είναι αιτία να πιάνουν φωτιά δάση και βάλτοι, να μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η στάθμη των υδάτων στις μεγάλες λίμνες.

Η εφημερίδα L’Express γράφει: 50 οι νεκροί από τις φωτιές.

Η franceinfo: Ζώνη πυρός έπληξε κατοικημένες περιοχές γύρω από την Αθήνα, τουλάχιστον 50 οι νεκροί. Η Ελλάδα απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η ladepeche.fr γράφει: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, απο τους οποίους 26 μέσα στον κήπο έπαυλης στο Μάτι.

Πρώτο θέμα έχει το βρετανικό δίκτυο BBC τις δασικές φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς τεράστιες, φονικές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα.

Το BBC αναφέρει ότι σε τουλάχιστον 50 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στις πυρόπληκτες περιοχές κοντά στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη χειρότερη πύρινη καταστροφή την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Το BBC επικαλείται τον Ερυθρό Σταυρό και αναφέρει ότι 26 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε κήπο εξοχικής κατοικίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μάτι, το οποίο είναι το επίκεντρο της καταστροφής. Το BBC περιγράφει λεπτομερώς τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης με τη βοήθεια σκαφών και ελικοπτέρων για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων κατοίκων και την εκκένωση των περιοχών.

Οι πολύνεκρες πυρκαγιές είναι επίσης πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian, υπό τον τίτλο «Τουλάχιστον 20 νεκροί καθώς γίνονται εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» και εκτενή κάλυψη από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

Στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Times, το θέμα είναι πρώτο στις διεθνείς ειδήσεις με τίτλο «Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σκοτώνουν τουλάχιστον 24 στην Αθήνα».

Στις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε περιοχές της Αττικής, αναφέρεται το σύνολο του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου.

«Πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα: τουλάχιστον 50 νεκροί, περισσότεροι από 100 τραυματίες» είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTBF. «Ελλάδα: δασικές πυρκαγιές εκτός ελέγχου προκάλεσαν 50 θανάτους σε μία νύχτα», είναι ο τίτλος της Le Soir. «50 θάνατοι από πυρκαγιές στην Ελλάδα», o τίτλος της l’Echo. «Πυρκαγιές στην Ελλάδα: 26 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην αυλή μίας βίλας», ο τίτλος της Libre Belgique.

Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων παραθέτονται οι δηλώσεις των αρμοδίων και των κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σε σχέση με τον τραγικό απολογισμό, ενώ σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ζητώντας τη συνδρομή των εταίρων της, με την Ισπανία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ να έχουν ήδη προσφέρει τη βοήθειά τους.

Eξάλλου, το θέμα της ξηρασίας και των δασικών πυρκαγιών στις βόρειες και βαλτικές χώρες, ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, απασχολεί τη L’ Echo στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη ασφυκτιά», ενώ έχει ήδη γίνει έκκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές.

Στο Βέλγιο, σημειώνει η εφημερίδα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «καταστροφική κατάσταση».

Η La Libre Belgique από την πλευρά της δίνει οδηγίες στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για την καλύτερη δυνατή προστασία απέναντι στο κύμα καύσωνα.

Στην Αυστραλία, που έχει νωπή πικρή πείρα δασικών πυρκαγιών, το ABC News έχει στην διαδικτυακή του έκδοση τέταρτο θέμα τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υπό τον τίτλο «»Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα»: Φρίκη στην Ελλάδα καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα».

Ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN περιορίζεται στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής του έκδοσης απλά σε έναν τίτλο-σύνδεσμο προς την είδηση, τα περισσότερα άλλα, όπως για παράδειγμα το CBS, αναδημοσιεύουν στην πλειονότητά τους συρραφές ανταποκρίσεων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και κυρίως του Ασοσιέιτεντ Πρες.

Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν αναλυτικά πληροφορίες για την δραματική κατάσταση στην Αττική εξ αιτίας των πυρκαγιών.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι:

Spiegel: Tουλάχιστον 50 νεκροί

Die Welt: Bρέθηκαν ακόμα 26 πτώματα. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 50

ARD: Φόβοι και για άλλους νεκρούς. Δεκάδες οι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Sueddeutsche Zeitung: Tουλάχιστον 50 oι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bρέθηκαν ακόμα 26 νεκροί από τις πυρκαγιές, τουλάχιστον 50 μέχρι στιγμής

Die Zeit: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Η τραγωδία των φονικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι την Τρίτη πρώτη είδηση από τις πρώτες πρωινές ώρεςσε όλα τα ωριαία δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, όπως επίσης στο πρωινό και το μεσημβρινό σύντομο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης με εικόνες της «βιβλικής καταστροφής», ενώ είναι πρώτο θέμα, με σειρά «συγκλονιστικών» φωτογραφιών, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων.

Στη μεσημβρινή «Ραδιοφωνική εφημερίδα» της Αυστριακής Ραδιοφωνίας γίνονταν εκτενείς αναφορές στις διαστάσεις της καταστροφής «που άφησε πίσω της πάνω από 60 νεκρούς» και όπως τονιζόταν από την ανταποκρίτριά της στην Αθήνα, οι πυρκαγιές, που έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, έχουν προξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αναφορές υπήρχαν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης, ενότητας και προσπάθειας αντιμετώπισης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, καθώς και στην επισήμανση από τον ίδιο της εικόνας ασύμμετρου φαινομένου που αποκόμισε.

Πέραν της περιγραφής των διαστάσεων των πυρκαγιών, κυρίως στην ανατολική Αττική, και των τεράστιων προσπαθειών για διάσωση ανθρώπινων ζωών και απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν καταφύγει στη θάλασσα, παραπομπές υπήρχαν στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ως προς τα θύματα της καταστροφής και τον συντονισμό των υπηρεσιών, πυροσβεστικής, λιμενικού, αστυνομίας και στρατού.

Στα δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων, τα οποία βασίζονται κυρίως στην σχετική ειδησεογραφία του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), περιγράφεται η «εθνική τραγωδία», με όλες τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τον αριθμό των θυμάτων, τις διαστάσεις της ολέθριας επέκτασης των πυρκαγιών και τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

«Δράμα από πυρκαγιές στην Αθήνα: Τουλάχιστον πενήντα νεκροί», έχει ως τίτλο στο δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung, ενώ για «Εθνική τραγωδία: Τουλάχιστον πενήντα νεκροί σε δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα» μιλά στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος της, με αναλυτικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα Die Presse.

«Πυρκαγιές δασών στην Ελλάδα εκτός ελέγχου: Τουλάχιστον πενήντα νεκροί» τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Kurier, ενώ «Σε δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα 49 οι νεκροί και πολλών άλλων κινδυνεύει η ζωή» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα στην εφημερίδα Der Standard, με την Kleine Zeitung να έχει τίτλο «Τουλάχιστον πενήντα νεκροί: ‘Ανθρωποι διέφευγαν από τις φλόγες στη θάλασσα».