Δυστυχώς το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα. Οι φήμες για πολλούς νεκρούς που είχαν ακουστεί από το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν.

Από τις πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ενώ ακόμα 56 άτομα έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Παπαευσταθίου γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε τους 2 νεκρούς αν και γνώριζε για τις φήμες.

Από τους τραυματίες οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι.

Οπως είπε ο κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ , στον ΣΚΑΪ το ΕΚΑΒ έχει ήδη μεταφέρει τον ένα νεκρό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση βρίσκεται ήδη στο σημείο ασθενοφόρο.

Κάτοικος της περιοχής του Νεου Βουτζά δήλωσε ότι βρήκε γυναίκα 70 ετών νεκρή από εισπνοή καπνών και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ αλλά κανείς δεν είχε πάει εκεί.

Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο και για άλλα θύματα, με όλο τον κόσμο να εύχεται να είναι όλα αυτά ένας εφιάλτης.

Ομως, οι φόβοι που υπήρχαν ότι ήταν και παιδιά μεταξύ των θυμάτων. Στο λιμάνι της Ραφήνας βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 8 σοροί και μαζί με δύο ακόμη στα νοσοκομεία, ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 10.

Αποκάλυψη

Η Αττική ζει εικόνες Αποκάλυψης από το μεσημέρι της Δευτέρας. Μια απανθρακωμένη σορός εντοπίστηκε από πυροσβέστη κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ σε δηλώσεις του ανέφερε για έναν νεκρό ακόμα.

Τουλάχιστον 200 κτίρια φέρεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επίσημοι φορείς μιλούν ακόμη και για θύματα διότι δεν μπορούν να φτάσουν οι αρχές σε εγκλωβισμένους στο Μάτι, το νέο Βουτζά, την Καλλιτεχνούπολη, τη Ραφήνα.

Νωρίτερα ένα βενζινάδικο στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της Ραφήνας εξερράγη δείχνοντας ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο οικισμός Κόκκινο Λιμανάκι έχει παραδοθεί στις φλόγες ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Μάτι και τη Ραφήνα.

Οι πυροσβέστες αδυνατούν να ελέγξουν τα μέτωπαενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, σπίτια στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές, ενώ για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν παιδιά από τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι. Επίσης, στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στη Νέα Μάκρη βρίσκονταν 621 παιδιά τα οποία οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην παραλία

Στο σημείο βρέθηκαν νωρίτερα τουλάχιστον 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Είπε ακόμα ότι είναι άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης. Λίγο μετά τις 18:00 άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις 19:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.