Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. από το νέο έργο που αποκτά με την επιτήρηση σε σπίτια δεκάδων εμπλεκομένων σε εγκληματικές ενέργειες, για τους οποίους –λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα –αποφασίζεται ο κατ’ οίκον περιορισμός χωρίς βραχιολάκι.

Με εντολές προς την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει μέχρι και σε σχέδια «τρωτότητας» πολλών πολυκατοικιών στην Αθήνα, όπου δηλώνουν τόπο διαμονής οι συλληφθέντες. Με τον κίνδυνο να βρουν δίοδο διαφυγής από γειτονικά κτίρια, ταράτσες κ.λπ. Σε ένα νέο, σύνθετο, εκτεταμένο έργο για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Με δικαστικούς λειτουργούς όμως ν’ αποδίδουν στην ΕΛ.ΑΣ. ότι «δεν προχωρεί σε πλήρη τεκμηρίωση των δικογραφιών ώστε να είναι βέβαιη η προφυλάκιση των κατηγορουμένων. Κι έτσι να υπάρχει συχνά διαφωνία των δικαστικών λειτουργών που οδηγεί σε απόφαση επιτήρησης κατ’ οίκον, η οποία επιβαρύνει τις ήδη αποψιλωμένες αστυνομικές υπηρεσίες».

Με τελευταίο κρούσμα την απόφαση φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. των κατοικιών εννιά αλλοδαπών (από την Αλβανία, την Αλγερία, την Τανζανία, το Μάλι κι άλλες χώρες) που ήταν ανάμεσα στα 26 μέλη σπείρας (από 16 χώρες συνολικά) διακίνησης ναρκωτικών στην Πλατεία Αμερικής και στα πέριξ, την οποία εξάρθρωσε προ μερικών ημερών η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τουλάχιστον από τις αρχές του χρόνου και σε αυτό το διάστημα πωλούσαν μικρές ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και χασίς σε 350 με 400 άτομα ημερησίως.

Ενδεικτικό λοιπόν των προβλημάτων που υπάρχουν με την κατ’ οίκον επιτήρηση από την ΕΛ.ΑΣ. των κατηγορουμένων είναι ότι ήδη ένας από τους συλληφθέντες (33χρονος νιγηριανής καταγωγής) κατόρθωσε να διαφύγει από τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το σπίτι του στην Κυψέλη προ δύο ημερών. Ομως συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς.

Χαρακτηριστικό του νέου κύκλου «αστυνομικών υπηρεσιών» που δημιουργείται είναι ότι σε έγγραφο που στάλθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής ζητείται να συνταχθούν σχέδια… αυτοψίας όλων των χώρων όπου διαμένουν οι κατηγορούμενοι για το εμπόριο ναρκωτικών. Ετσι ώστε, με βάση αυτά τα σχέδια «ευπάθειας», να ληφθούν μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα αυτών ξένων πολιτικών που επισκέπτονται τη χώρα μας κ.λπ. Κι ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας που δήλωσαν ως τόπο διαμονής ορισμένοι από τους συλληφθέντες.

Σε σχετική αναφορά προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής Νίκος Κανέλλος όπου σημείωσε:

«Ας παραβλέψουμε την έλλειψη αστυνομικών από τα Τμήματα Ασφαλείας που τώρα τη θερινή περίοδο, λόγω αδειών, φαίνεται αρκετά και δημιουργεί μια κατάσταση δύσκολη για τους εναπομείναντες αστυνομικούς αλλά και για τους διοικητές των υπηρεσιών. Ας παραβλέψουμε ότι οι υποχρεώσεις των Τμημάτων Ασφαλείας παραμένουν οι ίδιες και περισσότερες. Πώς όμως μπορούμε να παραβλέψουμε σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι οικίες αυτές; Πώς μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στις οικίες αυτές διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, συνήθως με παραβατική συμπεριφορά; Πώς μπορούμε να παραβλέψουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των διατιθέμενων αστυνομικών σκοπών;».