Μία κρυμμένη μάζα διαμαντιών αποκάλυψαν επιστήμονες, χρηστιμοποιώντας υπέρηχους κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ποσότητα του πολύτιμου μεταλλεύματος ξεπερνά το ένα τετρακισεκατομμύριον τόνους, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ομάδα ερευνητών από το MIT, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Ωστόσο τα διαμάντια είναι μάλλον «άπιαστο όνειρο» αφού είναι αδύνατο να εξορυχθούν δεδομένου ότι βρίσκονται σε βάθος  145 – 241 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, πολύ πιο βαθιά από ό, τι τα σύγχρονα τρυπάνια είναι ικανά να φθάσουν.

«Αυτό δείχνει ότι το διαμάντι δεν είναι ίσως ένα σπάνιο ορυκτό, αλλά στη γεωλογική κλίμακα είναι τελικά σχετικά κοινό», σημειώνει ο Ουρλιχ Φαυλ, ερευνητής στο Τμήμα Γεωθερμικών, Ατμοσφαιρικών και Πλανητικών Επιστημών του MIT που συμμετείχε στην συντακτική ομάδα της μελέτης.

«Αν και δεν μπορούμε να τα βρούμε, πιστεύουμε ότι τελικά υπάρχουν πολλά περισσότερα διαμάντια από ό, τι έχουμε σκεφτεί μέχρι σήμερα», συμπληρώνει.

Τα διαμάντια βρίσκονται σε υπόγειους βραχώδεις σχηματισμούς σε σχήμα ανεστραμμένων βουνών, στο κέντρο των τεκτονικών πλακών του πλανήτη και μπορούν να εκτείνονται μέχρι και 322 χιλιόμετρα (200 μίλια) στα βάθη της Γης, σύμφωνα με το MIT.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κατώτατα τμήματα αυτών των βραχωδών σχηματισμών, οι ρίζες τους δηλαδή, μπορεί να αποτελούνται σε ποσοστό 1-2% από διαμάντια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από