Η υπερσυντηρητική Δεξιά δίνει τους τελευταίους μήνες τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία. Επιδίωξή της είναι η εθνική στροφή της χώρας στα πρότυπα της Αυστρίας, ακόμα και της Ουγγαρίας. Η αρχική ορμή της «συντηρητικής αντεπανάστασης» των Ζεεχόφερ, Ζέντερ και Ντόμπριντ με αιχμή το Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό, αρχίζει να υποχωρεί. Η κεντρώα Δεξιά δεν παραδίδεται αμαχητί, βγαίνει στην αντεπίθεση. Η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης που θα κρίνει και το μέλλον της Μέρκελ, είναι ανοιχτή.

Με τον αέρα δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών συμφωνεί με μια αυστηρή γραμμή στο Προσφυγικό, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση μόλις στους πρώτους τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης της Μέρκελ.

Αλλά για τον Ζεεχόφερ πήγαν όλα στραβά. Δεν ήθελε να φύγει από πρωθυπουργός στη Βαυαρία, υποχρεώθηκε όμως να αδειάσει την καρέκλα για τον άκρως φιλόδοξο Μάρκους Ζέντερ. Δεν ήθελε να πάει στο Βερολίνο, αναγκάστηκε όμως να γίνει για δεύτερη φορά υπουργός της Μέρκελ, για την οποία εξομολογείται σε έμπιστούς του: «Δεν μπορώ άλλο με αυτήν τη γυναίκα».

Παραμένει ακόμα πρόεδρος του CSU, αλλά και εκεί έχει ημερομηνία λήξης. Μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της ανανέωσης και της κομματικής ηγεσίας ως βαλβίδας εκτόνωσης για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του CSU που προεξοφλούν όλες οι δημοσκοπήσεις. Ο σημερινός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CSU στο Βερολίνο Αλεξάντερ Ντόμπριντ περιμένουν τον Ζεεχόφερ στη στροφή. Οι εθισμένοι σε εκλογικές νίκες Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας κυβερνούν την τελευταία πενταετία με αυτοδυναμία, όπως συχνά σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο. Από τον Οκτώβριο, όχι μόνο θα χρειαστούν κυβερνητικό εταίρο, αλλά με το 38% στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το CSU προδιαγράφεται μία ιστορική, στρατηγική ήττα. Ηδη από το 2008 με την είσοδο στη Βουλή της Βαυαρίας των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, με θολό εθνοσυντηρητικό πρόσημο, και τώρα με τη διόγκωση του ακροδεξιού AfD, δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες. «Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να τα βγάλουν πέρα τα παραδοσιακά κόμματα. Οχι παρασυρόμενοι από προειδοποιήσεις διαφόρων πλευρών, αλλά υπερασπιζόμενοι τη θέση μας» λέει ο Ζεεχόφερ προσπαθώντας να εμψυχώσει την κομματική βάση. Πιθανότατα όμως θα είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» μετά τις εκλογές.

Η αλλαγή ηγεσίας στο CSU θα επηρεάσει και την υποβόσκουσα διαμάχη στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς για τη μετά Μέρκελ εποχή. Η καγκελάριος είναι ακόμη το ανάχωμα στη «συντηρητική επανάσταση» που πρεσβεύει ο Χριστιανοκοινωνιστής Αλεξάντερ Ντόμπριντ και η υπερσυντηρητική γερμανική Δεξιά. Επενδύουν στο Προσφυγικό για να περιορίσουν τις διαρροές στο ακροδεξιό AfD. Αλλά οι επιθέσεις τους στη Μέρκελ κινητοποιούν και τους υποστηρικτές της. Στις αρχές του χρόνου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μέλους του CSU Στέφαν Μπλοχ η Ενωση του Κέντρου, τα μέλη της οποίας δείχνουν τελευταία ιδιαίτερη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα. «Η Ενωση του Κέντρου είναι μια πρωτοβουλία μελών του CDU και του CSU που τοποθετείται στο κέντρο της κοινωνίας» εξηγούν στη σελίδα τους στο Facebook. «Κυρίως οι Ζεεχόφερ και Ντόμπριντ ενισχύουν την κόντρα, τον διχασμό και την εξαχρείωση της γλώσσας, επίσης και ο Μάρκους Ζέντερ έκανε απαράδεκτες δηλώσεις» είπε ιδρυτής της ομάδας και μέλος του CSU Στέφαν Μπλοχ στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Στους υποστηρικτές της ιστοσελίδας ανήκουν ευρωβουλευτές, τοπικοί υπουργοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ιστοσελίδα πρόβαλε ιδιαίτερα δημοσκόπηση που δείχνει ότι η Μέρκελ είναι δημοφιλέστερη από τον Χορστ Ζεεχόφερ στη Βαυαρία, όπως και το γεγονός ότι ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU-CSU αρνήθηκε να πάρει το βραβείο του ιδρύματος Λούντβιχ-Ερχαρντ, επειδή ο σημερινός του πρόεδρος και πρώην διευθυντής του περιοδικού «Βίρτσαφτσβόχε», Ρόλαντ Τίχι, είναι ακροδεξιός λαϊκιστής

Κορυφαίοι παράγοντες της Γερμανίας προσπαθούν να ανακόψουν την υπερσυντηρητική στροφή της χώρας. Ο καρδινάλιος Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ, πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας, καταδικάζει με κάθε ευκαιρία την εθνική στροφή της Γερμανίας με αφορμή το Προσφυγικό. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέζερ καλεί τους συναδέλφους του να συγκροτήσουν μέτωπο κατά του ακροδεξιού AfD.

Υπάρχει μια γενικότερη «ριζοσπαστικοποίηση του Κέντρου» που εκφράζεται και στις πολιτικές, κομματικές συγκρούσεις στους κόλπους της Δεξιάς, διαπίστωνε χθες στη γερμανική τηλεόραση ο πολιτειολόγος Καρλ – Ρούντολφ Κόρτε. Η Μέρκελ με τον κλασικό ρόλο της ισορροπίστριας δείχνει να είναι εκτός εποχής, που σήμερα χαρακτηρίζεται από πόλωση και δυναμικές προσωπικότητες. Σε κάθε περίπτωση, στον πόλεμο για τον προσανατολισμό της γερμανικής Δεξιάς θα ακολουθήσουν και άλλες μάχες..