Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να απολύσει έναν από τους προσωπικούς του σωματοφύλακες, έπειτα τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά από video που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο φαίνεται να χτυπά έναν διαδηλωτή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πρωτομαγιά.

Ο Μακρόν είχε δεχθεί επικρίσεις μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde ότι το γραφείο του είχε θέσει για λίγο σε αργία τον σωματοφύλακα επειδή χτύπησε έναν διαδηλωτή εμφανιζόμενος ως αστυνομικός πριν από σχεδόν τρεις μήνες, αλλά δεν είχε ενημερώσει τις αρχές επιβολής του νόμου.

«Νέα γεγονότα που μπορεί να συνιστούν παράπτωμα εκ μέρους του Αλεξάντρ Μπεναλά περιήλθαν σε γνώση του προέδρου», δήλωσε αξιωματούχος του προεδρικού μεγάρου.

«Ως αποτέλεσμα... η προεδρία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόλυσης του Αλεξάντρ Μπεναλά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο επίμαχο βίντεο, ένας άνδρας που φορά αστυνομικό κράνος και αναγνωριστικό σήμα φαίνεται να τραβά μια γυναίκα και στη συνέχεια να χτυπά έναν διαδηλωτή την 1η Μαΐου. Αργότερα ταυτοποιήθηκε ως μέλος του προσωπικού της γαλλικής προεδρίας.

Η αντιπαράθεση κυριάρχησε στην κάλυψη των ΜΜΕ στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να επικρίνουν τον Μακρόν επειδή δεν απέλυσε τον βοηθό του αμέσως και παράμεινε σιωπηλός.Δικαστική πηγή δήλωσε πριν από λίγο ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση το πρωί της Παρασκευής.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πράξεις βίας σε σχέση με πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, υπέρβαση εξουσιών, παράνομη χρήση διακριτικών δημόσιας αρχής και συνέργεια για εκτροπή εικόνων που προερχόμενων από σύστημα βιντεοπροστασίας διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε προσωρινή αργία για απόσπαση εικόνων βιντεοεπιτήρησης της της Πόλης του Παρισιού και τη μετάδοσή τους στον Αλεξάντρ Μπεναλά, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση. Οι τρεις αστυνομικοί είναι ένας γενικός ελεγκτής, ένας αστυνόμος και ένας διοικητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από