Εκατοντάδες Γερμανοί, φορώντας κιπά, το παραδοσιακό καπελάκι των Εβραίων, συγκεντρώθηκαν στη Βόννη την Πέμπτη για να συμπαρασταθούν σε εβραίο καθηγητή ο οποίος αρχικά έπεσε θύμα αντισημιτικής επίθεσης και κατόπιν τον χτύπησαν και οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο καθώς νόμιζαν ότι ήταν ο δράστης.

Ο Γιτζάκ Μελάμεντ, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, βρισκόταν στη Γερμανία για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Βόννης όταν δέχτηκε επίθεση από 20χρονο Γερμανό παλαιστινιακής καταγωγής που φώναζε: «Οχι Εβραίοι στη Γερμανία».

Τη διαδήλωση στήριξαν οι δημοτικές αρχές της Βόννης και άλλες οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορούν κιπά σ’ ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Μελάμεντ, ο οποίος φορούσε επίσης το καπελάκι όταν του επιτέθηκε ο νεαρός.

«Μην μπλέξεις με τη γερμανική αστυνομία»

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης θεώρησαν ότι δράστης ήταν ο 50χρονος καθηγητής, τον έριξαν στο έδαφος και τον γρονθοκόπησαν. Η αστυνομία υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Μελάμεντ προέβαλε αντίσταση, αλλά ο ίδιος το διέψευσε, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke Mediengruppe.

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μελάμεντ έγραψε: «Εσπασαν τα γυαλιά μου και το ρολόι μου και μετά από 5-10 λεπτά αντιλήφθηκαν ότι είχαν κάνει λάθος». Αξιωματικός φέρεται κατόπιν να τον προειδοποίησε «να μην μπλέξει με τη γερμανική αστυνομία».

«Είπα σαρκαστικά στον αστυνομικό: Δεν φοβάμαι πλέον τη γερμανική αστυνομία. Η γερμανική αστυνομία δολοφόνησε τον παππού μου. Δολοφόνησαν τη γιαγιά μου. Δολοφόνησαν τον θείο και τη θεία μου. Μέσα σε μία ημέρα, τον Σεπτέμβριο του 1942», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα.

Ο πραγματικός δράστης τελικά συνελήφθη και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική καθώς από τις εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι πιθανότατα είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.