«Το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο είναι σημαντική ημέρα για την Ελλάδα. Αλλά δεν τελειώνει η επενέργεια των προγραμμάτων για την Ελλάδα». Αυτό τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη θερινή, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου με πάνω από 250 γερμανούς δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», εάν τα μακροχρόνια, πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία δεσμεύτηκε η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου είναι δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης στη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας, η καγκελάριος υποστήριξε ότι «αντίθετα, η συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας είναι έκφραση εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, «έπρεπε να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα σε δύο πράγματα: αφενός πόσο χρόνο πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου επιστραφεί η βοήθεια και αφετέρου γιατί θα πρέπει για ένα συγκεκριμένο διάστημα να διατυπωθούν προσδοκίες, όπως π.χ. για πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι σε θέση να περιορίσει το ύψος του χρέους. Και έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσουμε να περιοριστεί το ύψος του χρέους. Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο των κανόνων που έχουμε, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους στην κλασική του μορφή εντός της ευρωζώνης». Η τελική συμφωνία είναι για τη Μέρκελ «ένας καλός συμβιβασμός». «Από τη μία πλευρά, ναι, το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αλλά η Ελλάδα δεν είναι σε κατάσταση σαν να μην υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα» τόνισε η Μέρκελ. Επ’ αυτού, όπως είπε, μίλησε και με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα: «Θα είναι μια σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Αλλά η επενέργεια αυτών των προγραμμάτων δεν τελειώνει αυτήν την ημέρα. Γι’ αυτό θα πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Θεωρώ μάλλον δείγμα εμπιστοσύνης ότι συνεχίζουμε επί δεκαετίες να δίνουμε χρόνο στην Ελλάδα να βγει από μια δύσκολη κατάσταση» τόνισε η Μέρκελ.

Στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ», εάν έδωσε τη συγκατάθεσή της στον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αν αυτό ήταν αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Ελλάδας στη σύναψη διμερούς σύμβασης με τη Γερμανία για την ταχεία επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε:

«Ρητά, όχι. Μίλησα για αυτό εντατικά, δεν πρέπει να συμψηφίσουμε αυτά τα θέματα, διότι για κανέναν από τους δύο δεν θα ήταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο καλό. Γι’ αυτό και δεν συνέβη. Τώρα βρέθηκε ένας δρόμος, ώστε η αλλαγή του προγράμματος με την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ να αντισταθμιστεί. Αυτό θα συζητηθεί στη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ την 1η Αυγούστου. Πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος είναι καλός δρόμος. Δεν υπήρξε κανενός είδους συσχέτιση διαφορετικών πραγμάτων» εξήγησε η Μέρκελ.