Ηταν η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μετά την τριήμερη, κινηματογραφική τους διάσωση, που ολοκληρώθηκε, γεμίζοντας τον κόσμο ανακούφιση, στις 10 Ιουλίου. Και η πρώτη φορά που μπόρεσαν να ανταλλάξουν μερικές πάσες, στο γηπεδάκι που είχε στηθεί επί τούτου στον χώρο όπου παραχώρησαν την 90λεπτη συνέντευξη Τύπου, από τις 23 Ιουνίου, όταν εγκλωβίστηκαν στο σύμπλεγμα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ, στη Βόρεια Ταϊλάνδη. Τα 12 Αγριογούρουνα και ο 25χρονος βοηθός προπονητής τους στο ποδόσφαιρο μίλησαν για τη «μαγική στιγμή» του εντοπισμού τους από δύο βρετανούς δύτες, διόρθωσαν μερικές εσφαλμένες εντυπώσεις και συγκίνησαν με την σεμνότητά τους.

Ολα τα παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 χρόνων, απολογήθηκαν επειδή φάνηκαν «άτακτα» –αναγνώρισαν πως είχαν πει στους γονείς τους ότι θα πήγαιναν για προπόνηση, αλλά όχι τα σχέδιά τους να εξερευνήσουν στη συνέχεια το Ταμ Λουάνγκ. Αρκετά είπαν πως θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, σαν τους Navy SEALs που τους έσωσαν, σε αγαστή συνεργασία με μια διεθνή ομάδα δυτών. Και όπως είπε ο 25χρονος βοηθός προπονητή, ο Εκαπόλ Σανταουόνγκ, όλα θα περάσουν χρόνο ως μαθητευόμενοι βουδιστές μοναχοί προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του 38χρονου Σαμάρν Κουνάν, του ταϊλανδού πρώην βατραχανθρώπου που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια μιας αποστολής ανεφοδιασμού, λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης: «Στενοχωρήθηκαν όλα πολύ. Αισθάνθηκαν σαν να ήταν αυτά ο λόγος που πέθανε και που υποφέρει η οικογένειά του».

Τα παιδιά είχαν μόλις βγει από το νοσοκομείο και οι ψυχίατροι έχουν συμβουλεύσει να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε μια φυσιολογική ζωή –αποφεύγοντας κάθε επαφή με τα ΜΜΕ για έναν μήνα. Οι Αρχές θεώρησαν λοιπόν προτιμότερο να οργανώσουν μια συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Και οι ψυχίατροι ήλεγξαν εκ των προτέρων όλες τις ερωτήσεις ώστε να βεβαιωθούν πως δεν θα ήταν ανώφελα επώδυνες. Ο Εκαπόλ εξήγησε πως τα παιδιά συχνά συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες μετά τη σαββατιάτικη προπόνηση και είχαν αποφασίσει να πάνε στο σπήλαιο γιατί ήταν κάτι που δεν είχαν ξανακάνει. Δεν το έκαναν όμως για να γιορτάσουν τα γενέθλια του 16χρονου Φεεραφάτ, όπως φημολογούνταν: όλοι σκόπευαν να πάνε στο πάρτι του στις 5 το απόγευμα της ημέρας εκείνης και κατευθύνονταν προς την έξοδο του Ταμ Λουάνγκ όταν συνειδητοποίησαν πως είχαν παγιδευτεί από μια πλημμύρα.

Ο Εκαπόλ τούς είπε να μη φοβούνται, ότι τα νερά θα υποχωρούσαν την επομένη. Αλλά δεν υποχώρησαν. Σκέφτηκαν να βγουν κολυμπώντας: αντίθετα με τις πληροφορίες, όλα τα παιδιά ξέρουν κολύμπι, «κάποια όμως δεν ξέρουν καλό κολύμπι». Φαγητό δεν είχαν μαζί τους, είχαν φάει πριν μπουν στο σπήλαιο, έπιναν λοιπόν απλώς νερό που έσταζε από τα τοιχώματα. «Την πρώτη μέρα ήμασταν ΟΚ, αλλά έπειτα από δύο μέρες αρχίσαμε να νιώθουμε κουρασμένοι» είπε ο 16χρονος Τι. «Δεν είχα δύναμη. Προσπαθούσα να μη σκέφτομαι το φαγητό για να μην πεινάω περισσότερο» είπε ο Τιτάν, ο βενιαμίν της ομάδας. Τα παιδιά δεν περίμεναν πάντως άπρακτα. Ο Εκαπόλ αποκάλυψε πως είχαν ανοίξει με πέτρες μια σήραγγα, 3-4 μέτρα μήκος. Αυτό έκαναν και όταν έφτασαν οι βρετανοί σπηλαιολόγοι. Ο 14χρονος Αντούλ, αυτός που μίλησε αγγλικά μαζί τους, είπε πως σοκαρίστηκε τόσο όταν τους είδε, που το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν «hello». «Το μυαλό μου δεν λειτουργούσε πολύ καλά» έπειτα από εννέα μέρες χωρίς φαγητό, πρόσθεσε. Χθες, πάντως, έδειχναν όλα υγιή και χαρούμενα. Ενας υποσχέθηκε να είναι «πιο προσεκτικός και να ζήσει τη ζωή όσο πιο πολύ γίνεται». Ενας άλλος είπε πως η περιπέτεια αυτή τον δίδαξε να είναι «περισσότερο υπομονετικός και δυνατός». Πολύτιμο το μάθημα: χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο καθώς και το Χόλιγουντ πολιορκούν τα Αγριογούρουνα.