Οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν τον φερόμενο ως απαγωγέα των τριών μελών της δημοσιογραφικής αποστολής εφημερίδας του Ισημερινού, που είχαν απαχθεί στα τέλη του Μαρτίου, ενώ έκαναν ρεπορτάζ και τελικά δολοφονήθηκαν από ομάδα αποστατών της οργάνωσης πρώην ανταρτών FARC.

Ο Γκουστάβο Ανγκούλο, ή «Τσέρι», συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην κοινότητα Γουαγιακάνα, μια ασταθή περιοχή στην οποία βρίσκονται πολλές παράνομες καλλιέργειες κόκας και η οποία γειτονεύει με τον Ισημερινό, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ανγκούλο «φέρεται να είναι εκείνος που σταμάτησε το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν» ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Ορτέγα (32 ετών), ο φωτογράφος Παούλ Ρίβας (45 ετών) και ο οδηγός τους Εφραΐν Σεγάρα (60 ετών), στην κοινότητα Ματάχε του Ισημερινού, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για την διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα, πρόσθεσε.

Κατόπιν, τους παρέδωσε στο Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, μια ομάδα αποστατών των FARC υπό τη διοίκηση του Γουάλτερ Αρτίσαλα, ή «Γκουάτσο», πρώην αντάρτη που απέρριψε τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η παλιότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής, η οποία κατόπιν κατέθεσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Ο θάνατος των τριών ομήρων, των μελών της αποστολής της εφημερίδας El Comercio, ανακοινώθηκε τη 13η Απριλίου από την κυβέρνηση του Ισημερινού. Τα πτώματά τους τελικά βρέθηκαν στα τέλη του Ιουνίου σε μια δυσπρόσιτη δασική περιοχή της νότιας Κολομβίας.

Οι απαγωγείς αξίωναν να αποφυλακιστούν οικείοι του «Γκουάτσο» που κρατούνται στον Ισημερινό σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι αρχές της Κολομβίας και του Ισημερινού έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό ένθεν κακείθεν των συνόρων εναντίον της ομάδας των αποστατών υπό τον «Γκουάτσο», που ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή και την εκτέλεση των μελών της δημοσιογραφικής αποστολής. Την 7η Ιουλίου, συνελήφθη ο φερόμενος ως φύλακας των ομήρων.

Στην κοινότητα Λα Γουαγιακάνα, όπου συνελήφθη ο «Τσέρι», τρεις λειτουργοί της δικαιοσύνης δολοφονήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, προφανώς πέφτοντας θύματα των ανδρών του «Γκουάτσο». Ο άλλοτε αξιωματικός των ανταρτών θεωρείται από τις αρχές της Κολομβίας ότι πλέον έχει μετατραπεί σε άνθρωπο του μεξικανικού καρτέλ Σιναλόα.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Νέστορ Ουμπέρτο Μαρτίνες, ο Γκουστάβο Ανγκούλο θεωρείται επίσης ότι ενέχεται στη δολοφονία των δικαστικών λειτουργών αλλά και στην απαγωγή, τον Απρίλιο, ενός ζευγαριού από τον Ισημερινό, που επίσης δολοφονήθηκε από τους αποστάτες.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, οργανώσεις αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και -κατά υπολογισμούς των ένοπλων δυνάμεων-μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης και νεοσύλλεκτους. Οι ομάδες αυτές αποπειρώνται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διακίνηση ναρκωτικών, τα παράνομα μεταλλεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στον δήμο του Τουμάκο, όπου υπάγεται διοικητικά η Γουαγιακάνα, βρίσκονται τόσο η μεγαλύτερη επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών, ιδίως κόκας, της πρώτης ύλης της κοκαΐνης, παγκοσμίως, όσο κι ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Κολομβίας, από όπου εξάγεται κοκαΐνη προς την κεντρική Αμερική και προς τις ΗΠΑ.