Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, λέει μια παροιμία την οποία χθες φρόντισαν να επιβεβαιώσουν οι δύο Αιώνιοι: ο μεν Ολυμπιακός με τον δεύτερο Λετονό, ονόματι Γιάνις (Τίμα), ο δε Παναθηναϊκός με τον Παπαγιάννη!

Η φούρια που τους κατέλαβε έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν αμφότεροι τα ρόστερ τους, τρεις μήνες πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών τους: σίγουρα το έκλεισε χθες ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του Τίμα, ενώ ο Παναθηναϊκός περιμένει σήμερα την άφιξη του Παπαγιάννη για να διεκπεραιωθεί το τυπικό μέρος της υπόθεσης και παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της απόκτησης ενός τεσσαριού.

Τα πράσινα σήμαντρα είχαν αρχίσει να βαράνε από το πρωί με την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Νίκο Παππά, ο οποίος μετά την εντυπωσιακή αναστροφή του κλίματος υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν για άλλη μία φορά περαστικός από τον τελικό του summer league ανάμεσα στους Μπλέιζερς και τους Λέικερς (91-73), καθώς έπαιξε μόλις δύο λεπτά με απολογισμό 0/1 σουτ, ένα κλέψιμο και ένα λάθος. Μετά τη λήξη του αγώνα, το Πόρτλαντ ανακοίνωσε την αποδέσμευση του Big George, ο οποίος –προτού επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για το ταξίδι της παλιννόστησής του –ανήρτησε ένα μήνυμα, στο οποίο κάτω από τη φωτογραφία της εξέδρας του ΟΑΚΑ έγραψε «Η οικογένειά μου» και πρόσθεσε ένα τριφύλλι και μια πράσινη καρδούλα! Μετά το βάπτισμα του πυρός που έλαβε στην Α1 με το Περιστέρι, ο μεγαρίτης σέντερ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 2014 έως το 2016. Πρόπερσι επιλέχθηκε στο Νο 13 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Κινγκς, από τους οποίους τον περασμένο Μάρτιο μετακόμισε στους Μπλέιζερς, αλλά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει ούτε στο Σακραμέντο ούτε στο Πόρτλαντ.

Συμπλήρωσε το κενό

Ο Παναθηναϊκός προσθέτει έναν σέντερ στο ρόστερ του, ενώ η χθεσινή ημέρα προσπόρισε στον Ολυμπιακό τον φόργουορντ που του έλειπε για να αναπληρώσει το κενό του Ιωάννη Παπαπέτρου. Το όνομα του συμπατριώτη και συνονόματου του Στρέλνιεκς, Γιάνις Τίμα, βρισκόταν εδώ και κάμποσες ημέρες στο προσκήνιο και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε χθες, μετά την αποδέσμευσή του από την Μπασκόνια.

Ο 26χρονος και ύψους 2,01 μ. φόργουορντ που υπέγραψε διετές συμβόλαιο, άρχισε την καριέρα του στη γενέτειρά του Κράσλαβα και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην ASK Ρίγα, στη Λιπέγιας Λάουβας, στη Βέντσπιλς, στη VEF Ρίγα, στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τη σεζόν 2017-18 στην Μπασκόνια. Σε 33 ματς της περσινής Ευρωλίγκας είχε μέσο όρο 7,6 πόντους (με ποσοστά ευστοχίας 67,3% στα δίποντα, 41,2% στα τρίποντα, 76,7% στις βολές), 2,4 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 22 λεπτά συμμετοχής. Ο Τίμα επιλέχθηκε στο Νο 60 του ντραφτ του 2013 από τους Μέμφις Γκρίζλις, ενώ τα δικαιώματά του ανήκουν πλέον στους Ορλάντο Μάτζικ.

* Αλίμονο στους νέους, πράξη τρίτη και καταδικαστική! Το κακό για την Εθνική Νέων τρίτωσε χθες στο Κέμνιτζ, όπου μετά τη Γερμανία και το Ισραήλ γνώρισε την ήττα και από την Ιταλία με 76-70, έμεινε έξω από την οκτάδα και θα παίξει για τις θέσεις 9-16, με πρώτο αντίπαλο τη Βρετανία. Σαράντα επτά δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης το σκορ ήταν 70-70, αλλά στη συνέχεια η ελληνική ομάδα δέχθηκε ένα σερί 6-0. Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τους διαιτητές, επικαλούμενη ως επιχείρημα τη δυσαναλογία στα φάουλ (32-17) και στις ελεύθερες βολές (35-12). Η σύνθεση της Εθνικής: Χρηστίδης 11 (8 ρ.), Λούντζης 14, Μωραΐτης 12 (5 ασ.), Καμπερίδης, Παπαδάκης 7, Τάταρης 3, Αγραβάνης 8, Π. Καλαϊτζάκης 5, Γ. Καλαϊτζάκης 3, Κουρέπης 7.