Το προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει την προεδρία του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, που θα γίνει το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων σφράγισε τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Μια συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου της ΝΔ που είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα πεδία, δίνοντας το σύνθημα σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος για πανστρατιά ενόψει των εκλογών, όποτε αυτές και εάν γίνουν. Στη σκιά της προχθεσινής αναφοράς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να πάνε για μπάνια όταν τον ρώτησαν για πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα μέλη της ΠΕ εγρήγορση και τους κάλεσε να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ ο ίδιος θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών το επόμενο διάστημα. «Θερινή ραστώνη δεν υπάρχει για μας» τόνισε με έμφαση, ενώ από τις ομιλίες πολλών μελών της ΠΕ φάνηκε ότι το κόμμα είναι ετοιμοπόλεμο και σε διάταξη μάχης. Χωρίς εσωκομματικές έριδες και αναταράξεις. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την παρουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πριν από τη ΔΕΘ τις εκλογές, προκειμένου να αποφύγει να την άνοδό του στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Με την ομιλία του, στην οποία είχε αρκετές αναφορές στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεδίπλωσε και σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του κόμματος και χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ως τους πιο κρίσιμους, διότι κατά τον ίδιο η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία της χώρας.

Ο Μητσοτάκης προέβαλε την εκτίμηση ότι όσο θα πλησιάζει η ώρα της προσφυγής στις κάλπες τόσο η κυβέρνηση θα επενδύει στη δημαγωγία, καθώς στόχος είναι η παραμονή των δύο κυβερνητικών εταίρων στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι επέλεξε να βάλει στο ίδιο κάδρο με τον Πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο, κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να τονίσει την πολιτική συνενοχή τους τόσο στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τις διαφωνίες του προέδρου των ΑΝΕΛ, όσο και στην ψήφιση των μέτρων. Ιδιαίτερη σημασία για το πώς αντιλαμβάνεται τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου ο ίδιος ο Μητσοτάκης ήταν η επισήμανσή του ότι ο δρόμος για τις κάλπες, όποτε και εάν στηθούν, θα είναι γεμάτος παγίδες και δηλητήριο. Επίσης, επέλεξε να στείλει μήνυμα, όπως είπε, εντός και εκτός Ελλάδας, λέγοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία τοποθέτησης των γ.γ. στα υπουργεία που προωθεί η κυβέρνηση και θα τους καταργήσει.

Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία και στο σενάριο των τετραπλών εκλογών (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) τον Μάιο του 2019 και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στρατηγική ήττας από την πλευρά της κυβέρνησης, μήπως οι ψηφοφόροι μπερδευτούν.

«ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ». «Δεν μας πτοούν, να γνωρίζουν πως θα υποστούν συντριβή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχει τοξικότητα, η κυβέρνηση στην αποδρομή της θα επινοήσει σκάνδαλα, θα κατακλύσει με προπαγάνδα την κοινή γνώμη. Μάταιος ο κόπος τους» τόνισε, με τη σημείωση ότι η δημαγωγία θα ενταθεί στον δρόμο για τις εκλογές, καθώς είναι το τελευταίο καλοκαίρι Τσίπρα – Καμμένου στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας ότι «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα τις κερδίσουμε πηγαίνοντας τη χώρα μπροστά».

Υπό την εκτίμηση ότι η χώρα ήδη βρίσκεται σε προεκλογικό περιβάλλον, η πολιτική ζωή μπήκε σε φαύλο κύκλο και οι Τσίπρας και Καμμένος μοιράζονται την εξουσία ως αυτοσκοπό, επέκρινε την κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά θεμάτων, από την οικονομία ως τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία, όπως είπε, όσοι διαδηλώνουν εναντίον της δεν είναι ακροδεξιοί κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

«Τα σκληρά μέτρα βουλιάζουν τη χώρα στη μιζέρια. Επιβάλλει διαρκή λιτότητα σε όλους τους Ελληνες για να ακούσει λίγα εύγε με τους ξένους» ανέφερε. Εναντι του κυβερνητικού αφηγήματος για το τέλος των Μνημονίων, μίλησε για τέταρτο Μνημόνιο και είπε ότι ο Πρωθυπουργός «ας κάνει όσες φιέστες θέλει, οι πολίτες δεν τον ακούν», ενώ χαρακτήρισε «κούφιες αερολογίες» το επιχείρημα περί «καθαρής εξόδου». «Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν στην κάλπη, όσο κι αν προσπαθούν να υπεκφύγουν» είπε χαρακτηριστικά.