Σήμερα λέω να ασχοληθώ με τα της γαλάζιας παράταξης. Χθες λοιπόν είχαμε την Πολιτική Επιτροπή που έγινε στο ισόγειο του Μοσχάτου. Αρχισε γύρω στις 2:20 το μεσημέρι.

Μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποχώρησαν όπως πάντα. Αυτό δεν κρύβει καμία σημειολογία. Μην παρεξηγηθώ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ως γραμματέας προήδρευε.

Για τον ίδιο οι συνεργάτες του επεφύλασσαν μια έκπληξη με τούρτα, αφού χθες είχε τα γενέθλιά του κι έκλεισε τα σαράντα έξι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τώρα, έκατσε αρκετά, ήταν ευδιάθετος και μίλησε πολύ με στελέχη της ΝΔ. Χθες εξάλλου ο Κυριάκος ανακοίνωσε πως ο Βαγγέλης θα είναι και ο πρόεδρος του επερχόμενου Συνεδρίου της ΝΔ. O Μεϊμαράκης είχε επίσης τετ α τετ με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αδωνη Γεωργιάδη καθώς και με τη Μαρία Σπυράκη.

Η ατάκα Μητσοτάκη

Η χθεσινή συνεδρίαση πέρα από τα μηνύματα του προέδρου της ΝΔ δεν έκρυβε κάποια έκπληξη. Ωστόσο, όπως μου μετέφερε ο γαλάζιος πληροφοριοδότης μου, η ομιλία που κέρδισε τα περισσότερα χειροκροτήματα ήταν του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Η ίδια πηγή μου έλεγε ότι ο θεσσαλός πολιτικός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που πολιτεύτηκε στην ψήφιση των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ομιλία Αγοραστού σχολίασε και ο Μητσοτάκης, οποίος παίρνοντας τον λόγο είπε «σας παρακαλώ, οι επόμενοι ομιλητές να μην είναι τόσο ένθερμοι και ξεσηκωτικοί όπως ο Κώστας καθώς η Νίκη η Κεραμέως βρίσκεται στον μήνα της και μπορεί να έχουμε πρόωρο τοκετό…».

Τα μηνύματα

Μηνύματα προς τα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη έστειλε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε αυστηρό τόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Ενωσης Δημάρχων Αττικής Παύλου Καμάρα, κάλεσε τα αυτοδιοικητικά του στελέχη να μη βιαστούν να προαναγγείλουν αποφάσεις που θα έχουν πολιτικό χρώμα και θα συνδέονται και με τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο.Παράλληλα επεσήμανε, εφόσον οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για μα μην υπάρξει απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρά ταύτα, χτύπησε καμπανάκι για τα γαλάζια στελέχη στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί να μην βιαστούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ούτε να προεξοφλήσουν επιλογές που θα γίνουν κατά τόπους. Οπως σχολίασε ο γαλάζιος πληροφοριοδότης μου, η αυστηρή αυτή επισήμανση Μητσοτάκη πήγαινε προς τις πρώτες θέσεις των παρευρισκομένων, και ο νοών νοείτω…

Μετακόμιση

Στου Κεράνη θα στεγάζεται τελικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ως νεοσύστατος οργανισμός δεν είχε δική του έδρα. Το κτίριο αυτό είχε ενταχθεί σε πολλούς σχεδιασμούς και θα στεγάζονταν διάφορα υπουργεία εκεί τόσο παλαιότερα όσο και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά τίποτε. Θυμίζω ότι οΤρύφωνας Αλεξιάδηςείχε κάνει μέχρι και εγκαίνια. Λίγο μετά είχε ειπωθεί πως θα πάει εκεί το υπουργείο Πολιτισμού. Τελικά πλέον εδώ εδρεύει οΔημήτρης Βίτσας.

Ζητούνται απαντήσεις από Μαξίμου

Ακόμη να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με το μείζον θέμα των ημερών: τη σχεδόν εξωπραγματική για τα χρόνια του Μνημονίου ρύθμιση που πέτυχαν τα αδέλφια του Πρωθυπουργού στο δάνειό τους με τη δόση των 300 ευρώ. Ρύθμιση που εξασφάλισαν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την περίπτωση της πλαστής φορολογικής ενημερότητας που κατατέθηκε από την εταιρεία του αδελφού του Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη εργολαβίας ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στη Μυτιλήνη.

Η αμηχανία του Μαξίμου όπως αναμενόταν έχει προκαλέσει μούδιασμα και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας σχολιάζουν κατ’ ιδίαν ότι κάθε άλλο παρά πειστικά είναι τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Κάπως έτσι εξηγείται και η απροθυμία προσέλευσης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στα ΜΜΕ προκειμένου να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Λογικό. Και η έκθεση έχει ένα μέτρο, σε τόσο πονηρούς καιρούς.

Μυστικό

Γκρίζα είναι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί και με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον ρόλο του θείου τουΑλέξη Τσίπρα,Ηρακλή, στην περίοδο της χούντας. Προφανώς γιατί, πέρα από το καθαρά πολιτικό κομμάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει να ενεργοποιείται και το θυμικό κάθε κανονικού αριστερού. Ισως τελικά αυτός να είναι και ο λόγος που διαχρονικά ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πολιτικό παρελθόν της οικογένειας του Πρωθυπουργού. Μόνο που τώρα, μέσω του βιβλίου που ανασύρθηκε από την αφάνεια, ένα μεγάλο μυστικό κατέστη πληροφορία κοινής λήψεως, βγάζοντας στο φως σκοτεινές λεπτομέρειες και εκθέτοντας πρόσωπα, καταστάσεις και νέας κοπής αριστερές πρακτικές…